Expert ONU spune că s-ar putea ca drepturile omului să nu supravieţuiască „apartheidului climei”

Lumea este ameninţată să ajungă în situaţia unui „apartheid climatic” în care bogaţii plătesc pentru a scăpa de canicula şi foametea provocate de criza climei care escaladează, în timp ce restul lumii suferă, potrivit raportului întocmit de un expert ONU în drepturile omului. Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcia extremă şi drepturile omului, a spus că impactul încălzirii globale va submina probabil nu doar dreptul elementar la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi statul de drept.
Alston are o poziţie critică la adresa măsurilor „flagrant de inadecvate” adoptate de însăşi ONU, de naţiuni, de organizaţiile neguvernamentale şi de afaceri, spunând că acestea sunt „complet disproporţionate faţă de urgenţa şi magnitudinea ameninţării”. Raportul lui către Consiliul ONU al drepturilor omului (HRC) conchide: „drepturile omului s-ar putea să nu supravieţuiască răsturnărilor care vor veni”. Documentul îl condamnă de asemenea pe Donald Trump pentru „amuţirea activă” a climatologiei şi îl critică pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro pentru promisiunea de a deschide jungla amazoniană pentru minerit. Dar Alston a spus că sunt şi evoluţii pozitive, inclusiv procesele împotriva unor state şi companii din sfera combustibililor fosili, activismul Gretei Thunberg şi grevele şcolare din lumea întreagă, precum şi Extinction Rebellion. Raportul lui Alston despre schimbarea climatică şi sărăcie va fi prezentat oficial la HRC din Geneva vineri.
„Schimbarea climatică ameninţă să distrugă progresul realizat în 50 de ani de dezvoltare, sănătate globală şi diminuare a sărăciei”, a spus Alston. Se estimează că ţările în curs de dezvoltare vor suporta în proporţie de 75% costurile crizei climei, se arată în studiu, deşi jumătatea cea mai săracă a populaţiei planetei produce doar 10% din emisiile de dioxid de carbon”. În acelaşi timp „riscul nemulţumirilor comunitare, al inegalităţii în creştere şi al nivelurilor tot mai mari de privaţiuni la care sunt supuse unele grupuri de populaţie va stimula probabil reacţii naţionaliste, xenofobe, rasiste şi de altă natură. Menţinerea unei abordări echilibrate faţă de drepturile civice şi politice va fi extrem de complexă.” Alston îi critică vehement pe toţi cei care lucrează pentru susţinerea drepturilor omului, inclusiv propria sa activitate anterioară, pentru că nu au transformat criza climatică într-o temă centrală. Tratatele internaţionale privind clima au fost ineficiente, apreciază raportul, până şi Acordul de la Paris din 2015 lăsând lumea pe drumul spre o încălzire catastrofală cu 3 grade Celsius, în lipsa unor măsuri suplimentare. „Statele au trecut în marş peste toate avertismentele şi pragurile ştiinţifice şi ceea ce cândva era considerat o încălzire catastrofală pare acum cel mai optimist scenariu”, se arată în raportul prezentat de The Guardian./abuzoian

www.theguardian.com – 25 iunie