Un hacker a infiltrat anul trecut rețeaua de calculatoare a unui centru NASA, forțând agenția spațială americană să-şi deconecteze temporar sistemele de comandă ale zborurilor spațiale din centrul afectat. Atacul a început în aprilie 2018 și a continuat aproape un an în rețelele legendarului Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, a dezvăluit inspectorul general al NASA într-un raport publicat pe 18 iunie. Hackerul a folosit un mini-computer de 35 de dolari numit Raspberry Pi, un calculator de dimensiunea unei cărţi de credit care se conectează la televizor. El este folosit mai ales de de copiii din țările în curs de dezvoltare. Computerul Raspberry Pi în cauză fusese conectat fără autorizație la sistemul JPL.
Aproximativ 500 megaocteți de date au fost furate, potrivit raportului. Furtul a inclus şi două fișiere confidențiale. Unul conține date științifice obținute de la roverul Curiosity aflat pe Marte. Al doilea fişier conţine date acoperite de Legea privind controlul exporturilor pentru tehnologiile care ar putea fi folosite militar.
„Mai important, atacatorul a reușit să pătrundă în două dintre cele trei rețele principale ale JPL”, mai indică raportul.
Acest atac le-a provocat celor de la NASA temerea că hackerul ar putea trece din centrul statului California în alte centre din altă parte a țării, inclusiv în Houston Space Center din Houston, unde se află camera de comandă pentru Stația Spațială Internațională și zborurile locuite americane.
În cele din urmă, „Houston” s-a deconectat de la portalul JPL pentru a evita orice contaminare. În martie, centrul nu era încă reconectat complet. /rcostea/ddaniela

(www.lefigaro.fr – 25 iunie)