Prima strategie spaţială a Alianţei Nord-Atlantice a fost aprobată

Miniştrii apărării din ţările NATO au aprobat prima strategie spaţială a alianţei, pentru protejarea comunicării prin satelit în caz de război. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a declarat că noua politică nu vizează militarizarea spaţiului, ci crearea unei platforme de întărire a interoperabilităţii, care să dea siguranţă misiunilor NATO, bazate tot mai mult pe tehnologiile spaţiale de la comunicaţii militare şi navigare, până la strângerea de informaţii.

Miniştrii au mai discutat despre consolidarea apărării, cu accent pe crearea forţei de reacţie rapide, care ar putea deveni operaţională până la sfârşitul anului şi, de asemenea, despre spinoasa problemă a bugetelor militare, în condiţiile în care SUA le reproşează aliaţilor că alocă prea puţini bani apărării. Amalia Bojescu transmite de la Bruxelles.

Reporter: Miniștrii apărării au discutat despre partajarea echitabilă a responsabilităților, 2019 fiind al cincilea an consecutiv când aliații europeni și Canada măresc bugetul. România este între cele şapte state care au alocat deja 2% din PIB pentru bugetul apărării. Secretarul general se așteaptă ca în acest an opt aliați să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare, iar alți 16 să aloce un buget de cel puțin 20% pentru echipamentele majore.

Jens Stoltenberg: Sunt paşii încurajatori care arată că alianța merge în direcția cea bună. Mă bazez pe toți aliații să-și intensifice eforturile și mai mult. Este vorba despre securitatea noastră comună într-o lume mai imprevizibilă. Împărțirea cheltuielilor va fi un subiect important în cadrul summitului de la Londra, din luna decembrie.

Reporter: Pe agenda miniștrilor s-a aflat și situația din Afganistan, aliații arătând sprijinul pentru reprezentantul special al SUA de a realiza o soluționare politică .NATO este puternic angajată în Afganistan, confirmând sprijinul financiar pentru forțele de securitate afgane până în anul 2024. Mesajul dat de NATO este că va rămâne în Afganistan cât este necesar, pentru a se asigura că țara nu va deveni niciodată un refugiu sigur pentru teroriștii internaționali./ovidiu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iunie