RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 27 iunie 2019 – Actorii de la Teatrul Național din București amenință că vor protesta în Piața Victoriei, din cauza tăierilor bugetare. Peste 50 de angajați din aparatul tehnic al TNB au fost concediați, după ce bugetul teatrului a fost redus de Ministerul Culturii.

Probleme similare sunt și la teatrele finanțate de Primăria Capitalei, care le-a redus fondurile, în contextul tensiunilor din ultima vreme dintre municipalitate și Ministerul de Finanțe.

Actorul Marius Manole de la Teatrul Național spune la RFI că producțiile aflate în proiect riscă să fie anulate: ”Bugetul s-a tăiat încă o dată. Teatrul Național poate folosi din câte am înțeles doar 30% din bugetul pe 2019. Producții nu se mai pot realiza, nici o producție nouă nu mai putem face”.

El precizează de asemenea că ”au fost concediați 54 de colegi din corpul tehnic, ceea ce e foarte grav, pentru că Teatrul Național a intrat în imposibilitatea de a-și face treaba, adică noi va trebui să blocăm niște săli, spectacole importante ale teatrului, gen ”Pădurea spânzuraților”, care necesită un tehnic foarte mare, pentru că e un spectacol mare la Sala Mare a teatrului va trebui de exemplu oprit, nu știm dacă din toamnă vom mai putea să funcționăm”.

Marius Manole nu exclude proteste de stradă ale actorilor: ”Ion Caramitru are o întâlnire cu doamna Dăncilă, cred, acum și sperăm ca rezultatul să fie unul pozitiv. Dacă nu se rezolvă, pe 30 iunie avem organizat un miting în Piața Victoriei, ne întâlnim artiștii din toată țara și ne cerem drepturile, că așa se obișnuiește în România, mai nou așa îți câștigi drepturile”.

Cosmin Ruscior      https://www.rfi.ro/cultura-112585-actori-strada-marius-manole-buget-tnb/abuzoian