Parlamentul se reuneşte într-o sesiune extraordinară de o săptămână

Parlamentul se reuneşte, de astăzi, într-o sesiune extraordinară de o săptămână, pentru adoptarea modificărilor la legislaţia electorală. Pe agendă se află şi numirea unor membri în Consiliul de administraţie al BNR şi al Consiliului fiscal, precum şi desemnarea preşedintelui CNA.
Reporter: Iulia Gherman – Modificările aduse Legii privind alegerile prezidențiale au fost avizate favorabil de Comisia parlamentară specială, pe baza propunerilor formulate de Autoritatea Electorală Permanentă. Documentul stabilește că românii din diaspora pot folosi, la alegerile prezidențiale, votul clasic, votul prin corespondență și cel anticipat, care se va desfășura pe o perioadă de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică. Proiectul de lege precizează că în diaspora, în ultima zi de vot, duminică, alegătorii care se află la sediul secției de votare sau așteaptă la rând își pot exercita dreptul la vot și după ora 21:00, dar nu mai târziu de ora 24:00. Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, a făcut precizări privind votul prin corespondență, aplicat la alegerile prezidențiale.
Florin Mitulețu-Buică: Vorbim la acest moment de un singur buletin de vot, care va fi utilizat în turul întâi, iar la votul prin corespondență, pentru a nu pune în dificultate cetățeanul să își printeze buletinul de vot sau cineva să îi dea cu dedicație acest buletin de vot, va primi același format al buletinului de vot pentru turul întâi, cu același număr de pagini, în aceeași formă, doar că va scrie pe el ‘turul întâi – vot prin corespondență’, ‘turul al doilea – vot prin corespondență’.
Reporter: Modificarile Legea electorală vor fi dezbătute mai întâi de Senat, iar miercuri, cel mai probabil, se așteaptă un vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Tot miercuri, plenul reunit al Parlamentului are programată o ședință pentru numirea membrilor din Consiliul de Administrație al BNR, al Consiliului fiscal și pentru desemnarea președintelui CNA./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 iulie)