Preşedintele Ucrainei solicită UE şi SUA să reacţioneze în urma unui atac lansat de separatişti asupra unei ambulanţe care evacua răniţi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii să reacţioneze în mod corespunzător cu privire la înrăutățirea situaţiei în Donbas – scrie agenţia RBC, menţionând că Zelenski a comentat, astfel, atacul lansat de separatiştii pro-ruşi asupra unei ambulanțe, în urma căruia câteva persoane şi-au pierdut viaţa.

Potrivit preşedintelui, acest atac reprezintă o încercare de a bloca procesul complex de negociere privind încetarea focului în Donbas”. „Atacul asupra ambulanței este o încălcare a dreptului internațional umanitar, o încercare rușinoasă de a bloca negocierile dificile privind încetarea focului în Donbas” – a scris Zelenski pe Facebook.

Totodată, liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina întotdeauna a acţionat și continuă să acţioneze în cadrul acordurilor internaționale și al dreptului internațional. „Fac apel la partenerii noștri din Europa și din Statele Unite să răspundă în mod corespunzător acțiunilor care nu ne apropie de pace” – a mai scris Volodimir Zelenski.

Amintim că, în cursul zilei de luni, rebelii pro-ruşi au atacat o ambulanţă implicată într-o operaţiune de evacuare a răniților de către medici militari ucraineni. Un militar ucrainean a murit pe loc, iar alţi doi au fost răniţi. Ulterior, un medic militar rănit în timpul atacului a murit din cauza rănilor suferite./sdan/gpodea

www.rbc.ua – 2 iulie