2019. július 3

A képviselőház elfogadta a külföldi szavazást megkönnyítő törvénytervezetet

A jogi bizottság által javasolt formában a képviselők 228 szavazattal, egy ellenében és 19 tartózkodás mellett szerdán elfogadták a külföldi román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet. A szavazás megkönnyitését garantáló választójogi reformot főleg Klaus Iohannis államfő sürgette, miután a május 26-i európai parlamenti választáson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba Románia külképviseletei előtt, és sokan közülük nem adhatták le szavazatukat. Ugyanakkor a képviselőház plénuma elutasította azt az RMDSZ-javaslatot, hogy a külföldi választókörzetekben pótlistára feliratkozó szavazók esetében papír alapú adatfelvételt alkalmazzanak. A törvénytervezet lehetővé teszi a külföldi román állampolgároknak a levélszavazást is az elnökválasztáson. Egy másik módositás szerint, amelyet az Állandó Választási Hatóság javasolt, az exit poolokat a szavazás utolsó napján, 24:00 óra után közlik.A külföldi szavazást megkönnyítő törvénymódosítás hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.(RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 07.03)

Újabb öt éves mandátummal bízta meg a parlament Mugur Isărescut, a bukaresti jegybank kormányzóját

A képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága ellenszavazat nélkül hagyta jóvá Mugur Isărescu jegybanki kormányzó újabb, öt évre szóló mandátummal való megbízását. Isărescu jelölését kedden a parlamenti költségvetési és pénzügyi bizottságok is jóváhagyták. A bizottságok előtt a jegybank kormányzója elmondta, hogy a bank vezetőségének egyik legfontosabb célkitűzése Románia csatlakozása az euróövezethez. Mugur Isărescu 1990-től a Román Nemzeti Bank kormányzója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

A szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett az Európai Parlament elnöke

Szerdán az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választották az Európai Parlament (EP) elnökévé.A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.David Sassoli beszédében kihangsúlyozta, hogy célja az EP szerepének megerősitése, az uniós tagállamok integrációjának elmélyitése és az állampolgárok közelebb hozása az európai intézményekhez.David Sassoli 2000 végén vállalt politikai szerepet, amikor tagja lett az olasz Demokrata Pártnak. 2009-ben beválasztották az Európai Parlamentbe, mig 2014-ben az EP alelnökévé választották.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

A Megújitjuk Europát Csoport támogatja Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre

A Dacian Cioloş vezette Megújitjuk Europát Csoport támogatja Laura Codruţa Kövesi jelölését az európai főügyészi tisztségre, nyiltakozta szerdán Strasbourgban a volt román miniszterelnök. Dacian Cioloş meggyőződésének adott hangot, hogy z Európai Parlament új vezetői struktúráinak megválasztása után Kövesit a más politikai csoportok is támogatni fogják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)
Rozália Gănciulescu/rganciu