Primul tur al alegerilor pentru postul de preşedinte al României se va desfăşura pe 10 noiembrie

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din toamnă ar urma să se desfăşoare în data de 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie, a stabilit, ieri, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, for decizional în privinţa modificărilor aduse legislaţiei electorale.

Deputaţii jurişti au mai stabilit că timpul de vot se va putea prelungi până la ora 24:00, în ziua alegerilor prezidenţiale, atât în ţară, cât şi în diaspora, atât timp cât în secţiile de votare se vor afla cetăţeni care nu au apucat să îşi exercite drepturile electoral. Iulia Gherman, cu un rezumat al noilor prevederi.

Reporter: Proiectul de lege permite cetățenilor români din afara țării să voteze la alegerile prezidențiale, fie prin corespondență, fie anticipat, timp de trei zile. Votul anticipat se va desfășura vineri între orele 12:00 și 21:00, iar sâmbătă și duminică, în intervalul 7:00-21:00, cu posibilitatea prelungirii programului în ultima zi de vot, până la ora 24:00. Această prevedere de extindere a programului de votare în ziua de duminică se aplică și pentru secțiile din țară.

Față de forma adoptată la Senat, deputații jurști au introdus în proiectul de lege un amendament propus de Autoritatea Electorală Permanentă, care stabilește că exit-poll-urile pot fi prezentate doar după ora 24:00, în ultima zi de vot. A fost adoptată și propunerea PNL și USR privind întocmirea listelor electorale suplimentare și pe suport de hârtie, doar în situația în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu funcționează.

Proiectul de lege mai prevede că este nevoie de susținerea a cel puțin 200.000 de alegători pentru depunerea candidaturilor propuse de partide și de alianțe politice sau pentru candidaturile independente. Față de actuala legislație, documentul precizează că un alegător poate susține mai mulți candidați. O altă noutate vizează finanțarea campaniilor electorale din bugetele partidelor politice. Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu Buică, a prezentat și propunerea instituției pentru data alegerilor prezidențiale.

Constantin Florin Mitulețu Buică: Am avut o discuţie cu doamna prim-ministru. Am avut două propuneri, 10 noiembrie, primul tur de scrutin, 24 turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Înregistrarea în străinătate se va face tot în format electronic, automat, așa cum a rezultat din Comisia de /legeri/ electorale.

Reporter: Pentru a fi adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de lege are nevoie de votul favorabil exprimat de cel putin 165 de parlamentari./ovidiu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie