Guvern minoritar în Austria?

Miercuri s-a decis că în ziua de 29 septembrie, când se sărbătorește Sfântul Mihai, în Austria se vor organiza alegerile parlamentare anticipate.

Cu mai puţin de trei luni înaintea scrutinului, Partidul Popular Austriac (ÖVP) conduce detaşat în sondaje. În ultima perioadă s-au efectuat cinci măsurători în Austria, iar potrivit uneia dintre acestea ÖVP deține 37%, iar conform celorlalte patru, 38%. Potrivit institutului de sondare al opiniei Peter Hajek, avansul popularilor este de 18 procente faţă de socialdemocraţi (SPÖ) şi de Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ), ultimele două beneficiind de câte 20 de procente din sprijinul electoratului. Institutul Research Affairs care a măsurat cel mai mic avans al ÖVP faţă de rivalii săi, a acordat o diferenţă de 15% în favoarea partidului condus de Sebastian Kurz. Oricare ar fi situația, analiştii din presa austriacă susţin că acest avans nu mai poate fi recuperat până în septembrie când sunt programate alegerile. În aceste condiţii, atât în SPÖ, cât şi în FPÖ există politicieni care doresc încheierea unei coaliţii cu popularii imediat după alegeri, dar nu se poate exclude nici alianţa Partidului Popular Austriac cu unul dintre partidele mici, cum ar fi NEOS (de orientare liberală), sau Verzii (ecologişti). Preşedintele ÖVP, Sebastian Kurz însă analizează o altă soluţie, oarecum neobişnuită în politică. Fostul cancelar în mai multe interviuri a spus că ar vrea să conducă un guvern minoritar, care în funcţie de natura proiectelor de legi care ajung în faţa legislativului, ar negocia cu unul dintre partidele de opoziţie. El a dat exemplul scandinav în acest sens, unde acest model a funcţionat. Fostul cancelar a dat şi exemple concrete: în probleme privind schimbările climatice, sau protecţia mediului înconjurător ar coopera cu Verzii, iar în chestiuni privind migraţia cu FPÖ.

Desigur situaţia este mai complexă. Ca sistemul preconizat de Kurz să funcţioneze este necesar ca ÖVP să încheie protocoale cu partidele de opoziţie, privind sprijinul parlamentar al acestora. În caz contrar s-ar putea ca guvernul să cadă la prima moţiune de cenzură. Este însă îndoielnic că proiectul lui Kurz este realizabil. Preşedintele Partidului Libertăţii Austriece, Norbert Hofer a declarat săptămâna trecută că în niciun caz nu este de acord să sprijine un guvern minoritar. „Partidul Popular nu poate să exercite 100% puterea cu 30% din mandate. Aşa ceva este inacceptabil pentru noi” – a declarat Hofer pentru ziarul austriac Der Standard. Desigur în spatele acestei declaraţii categorice poate să stea dorinţa celor de la FPÖ să continue coaliţia cu Partidul Popular după ce protagonistul aşa numitului „Ibiza-video”, Heinz-Christian Strache s-a retras din politică, renunţând şi la mandatul său de parlamentar. Potrivit lui Hofer, în aceste condiţii, continuarea guvernării alături de ÖVP, nu ar mai avea niciun obstacol. Deşi Kurz nu a exclus această posibilitate, în cadrul partidului există însă o rezistenţă destul de mare faţă de o nouă alianţă cu Partidul Libertăţii, despre care mai mulţi analişti afirmă că sunt extremişti. Din acest motiv ÖVP s-ar compromite dacă ar intra în coaliţie cu ei, iar preţul politic plătit pentru a asigura stabilitatea guvernului ar fi prea mare.

În aceeași măsură și SPÖ refuză ideea sprijinirii unui guvern minoritar. Principalul scop al partidului este acum să se concentreze pe campania electorală, și nu pe soluţionarea dilemei dacă ţara va avea sau nu un guvern minoritar. De altfel socialdemocraţii cred că lansarea unei dezbateri publice despre guvernul minoritar ÖVP, nu este altceva decât o tactică electorală al lui Sebastian Kurz. Nici NEOS nu este încântat de ideea ex-cancelarului. Secretarul general al partidului, Nikola Donig este de părere că stilul politic al lui Kurz contravine creării unui cabinet minoritar. Modelul scandinav nu ar funcţiona în Austria, pentru că acela se bazează pe un dialog sincer între partide, iar guvernanţii îi consideră parteneri egali pe cei din opoziţie. Kurz însă are un alt stil – „aşa cum a arătat exemplul ultimelor luni” – a declarat secretarul general al NEOS. Consilierul politic Thomas Hofer consideră într-un articol publicat în Der Standard că lansarea ideii guvernului minoritar este o manevră politică din partea fostului cancelar. Sebastian Kurz dorește să-i neutralizeze pe cei care vor să sperie electoratul cu o coaliţie ÖVP-FPÖ sau una de ÖVP-SPÖ. Potrivit opiniei consilierului, aceasta este o tactică bună pentru că astfel se evită o dezbatere despre orientarea politică a viitorului guvern. Şi cercetătorul opiniei publice, Wolfgang Bachmayer consideră că este vorba despre o mişcare tactică, însă el crede că prin aceasta Kurz apelează la încrederea membrilor ÖVP. Niciunul dintre cei doi specialişti însă nu crede că după alegeri va fi instalat un cabinet minoritar. Este puţin probabil ca partidele de opoziţie să ofere constant cadouri Partidului Popular Austriac.

Székely Ervin, Rador 4 iulie