Activitatea platformelor de transport alternativ a fost reglementată

Activitatea platformelor de transport alternativ, precum Uber, Bolt sau Clever, este, de astăzi, reglementată. Ordonanţa de Urgenţă pentru acest tip de transport a intrat în vigoare, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Documentul prevede că şoferii care folosesc aplicaţiile mobile nu pot conduce maşini mai vechi de 15 ani, iar platformele vor fi obligate să plătească o taxă anuală de autorizare de 50.000 de lei.

Reporter: Laurenţiu Văduva – Documentul prevede că Ministerul Comunicațiilor va autoriza platformele online și va emite avizul tehnic pentru platforma digitală, care este valabil timp de 12 luni, în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete.

Autorizația eliberată operatorului de transport alternativ este netransmisibilă. În plus, pentru a obține licența de transport alternativ, șoferii parteneri sunt obligați să dețină, cumulativ, cazier judiciar, permis de conducere categoria B de cel puțin doi ani și autorizație de transport de la Autoritatea Rutieră Română. Totodată, vechimea autoturismului, cu cel mult cinci locuri, nu poate fi mai mare de 15 ani, iar Inspecția Tehnică Periodică se va face la fiecare şase luni.

De asemenea, în trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afișat la vedere pe parbriz și pe lunetă un ecuson rotund cu numărul de înmatriculare și cu denumirea platformei digitale pe care este acceptat. Şoferii care nu au autorizație de transport alternativ sau folosesc un alt autoturism pentru acest tip de activitate, urmează să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 9.000 de lei.

Deținătorii aplicațiilor sunt autorizații pentru o perioadă de trei ani și vor plăti către Ministerul Comunicațiilor un tarif de 50.000 RON la fiecare 12 luni. Intermedierea transportului alternativ de către o persoană fizică sau juridică în lipsa unei autorizații valabile se va sancționa cu amenzi de la 50.000 la 100.000 de lei, precum și interzicerea desfășurării de activități economice de orice fel pe teritoriul României pentru o perioadă de doi ani de la data aplicării sancțiunii./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iulie