Ambasadorul Ungariei în Ucraina, convocat la sediul MAE de la Kiev

Ambasadorul Ungariei în Ucraina, István Íjgyártó, a fost convocat joi la sediul Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, pentru o discuție pe tema unor afirmaţii făcute recent de către ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó – informează un comunicat al MAE ucrainean, precizând că, în cadrul unei vizite în Canada, şeful diplomaţiei ungare a declarat din nou că Ucraina încalcă drepturilor etnicilor maghiari. În timpul discuţiei de la sediul MAE din Kiev, viceministrul ucrainean de externe, Ehor Bojok, a atras atenția asupra faptului că, „în pofida tuturor eforturilor Ucrainei de a aborda probleme care aruncă o umbră asupra aspectului amical al relațiilor dintre țări, partea ungară, în mod surprinzător, continuă retorica publică”.
„Ehor Bojok a subliniat că partea ucraineană a fost surprinsă de declarațiile recente ale ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, făcute la Toronto, în cadrul Conferinței internaționale privind reformele din Ucraina, declaraţii care nu corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția și înţelegerilor anterioare” – menţionează MAE ucrainean.
Agenţia RBC aminteşte că, în timpul unei conferinţe pe tema reformelor implementate în Ucraina, desfăşurată recent în Canada, şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjártó, a acuzat din nou Ucraina de presupuse „încălcări ale drepturilor comunităţii maghiare”, din cauza legii educației adoptate de către parlamentul de la Kiev.
Între timp, Uniunea Europeană a decis să nu critice legea ucraineană a educației în proiectul declarației care urmează să fie adoptată la summitul Ucraina-UE din 8 iulie, care va avea loc la Kiev. Potrivit RBC, ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat proiectul de declarație pe 13 iunie și l-au trimis la Kiev pentru eventuale completări sau comentarii. Declarația subliniază că „UE continuă să recunoască aspirațiile europene ale Ucrainei și salută opţiunea europeană a Kievului, așa cum este indicat în Acordul de asociere dintre părţi”./sdan/cvanatoru

(www.rbc.ua – 5 iulie)