Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a afirmat, ieri, că este posibil ca inflaţia în luna iunie să coboare sub 4% şi că nu există riscul ca România să cunoască o inflaţie galopantă. Acest lucru nu se va întâmpla pentru România are bancă centrală, a mai declarat Mugur Isărescu la o conferinţă de presă. BNR a decis ieri să menţină rata dobânzii la nivelul de 2,5%, iar Mugur Isărescu a declarat că epoca stimulării creşterii economice prin consum trebuie să ia sfârşit:
Mugur Isărescu: Pentru perioada următoare o provocare este cum asigurăm creștere economică în condiții de consolidare fiscală. Chiar o provocare, pentru că până acum creșterea economică a fost stimulată de stimularea consumului. Nu mai este câmp să apeși prea mult pe pedala aceasta și atunci apare o problemă de fond: ce şi cine va stimula creșterea economică. Exemplu, domnul prim-viceguvernator Florin Georgescu are doi ani de zile de când subliniază importanța reformelor structurale într-un domeniu foarte precise, firmele care lucrează în România să fie capitalizate cum trebuie, chiar în limitele prevăzute de Legea 31, care a rămas din 1990 sau ’91.
Reporter: Analistul Cornel Cojocaru consideră că veştile care vin de la BNR sunt foarte bune:
Cornel Cojocaru: Banca Națională a României prognozează de altfel o scădere sub 4% a ratei inflației în iunie. Cert este că, pentru cetățean, și investitor, și antreprenor, rata inflaţiei se va menţine probabil în intervalul 3,5-4% până la sfârşitul anului. E o veste bună, pentru că asta arată o stabilitate.
Reporter: Leul s-a apreciat, ieri, în faţa principalelor valute. BNR a anunţat un curs de 4,72 lei pentru un euro, în scădere cu 1,16 bani şi o referinţă de 4,18 lei pentru un dolar, cu 0,80 de bani sub cotaţia de miercuri. Tot ieri, indicele ROBOR la 3 luni a coborât de la 3,23 la 3,21%, cel mai mai scăzut nivel din ultimele trei luni./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iulie)