Autorităţile din administraţia publică locală sunt obligate să întocmească, până în 2022, hărţi de zgomot, iar medicii de familie îşi vor putea înfiinţa cabinete individuale şi în zonele izolate, potrivit unor documente legislative promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.
Reporter: Iulia Gherman – Localitățile din Munții Apuseni, Delta Dunării sau din alte zone izolate, unde atragerea personalului se face cu dificultate, vor putea beneficia de serviciile medicilor de familie. Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, care vizează asistența medicală comunitară, medicii vor putea încheia contract direct cu primăriile din aceste zone și vor primi salarii de la bugetul de stat. Documentul legislativ prevede că autorităţile din localitățile izolate sunt cele care trebuie să asigure un spațiu funcțional, precum și bunurile și serviciile necesare întreținerii și funcționarii activităţii echipei medicale, formată din medic, asistent medical comunitar și moașă.
Săptămâna aceasta a fost promulgată și legea prin care autoritățile publice locale sunt obligate să realizeze până în iunie 2022 hărți strategice de zgomot. Sunt vizate zonele feroviare, cele care au în trafic mai mare de 3 milioane de trecere de vehicule/an, aeroporturile şi porturile principale, dar şi și amplasamentele unde se desfășoară activități industriale. Hărțile vor fi reactualizate din 4 în 4 ani. Pe baza lor vor fi luate măsuri pentru izolarea fonică adecvată a clădirilor și se vor interzice amplasările de construcții de învățământ și de sănătate acolo unde se constată că nivelul de zgomot este ridicat./amirea/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iulie)