Rador: Benjamin Netanyahu solicită sancţiuni împotriva Iranului

După ce Iran a anunţat că a încălcat o nouă condiţie prevăzută de acordul nuclear încheiat cu puterile mondiale în anul 2015, premierul israelian a reacţionat imediat. Potrivit opiniei lui Benjamin Netanyahu, este „foarte periculos” faptul că Iran încalcă acordurile internaţionale privitoare la îmbogăţirea uraniului. Premierul israelian a repetat apelul către ţările europene să aplice noi sancţiuni economice împotriva Iranului – scria duminică în ediţia sa electronică ziarul Yedioth Ahronoth, ynet.

Relaţiile dintre Israel şi Iran sunt cât se poate de tensionate. Israel a uzat de toate mijloacele diplomatice pentru a izola Teheranul, după ce această ţară a intervenit în războiul civil din Siria. Faptul că Iran a depăşit nivelul stabilit de convenţie privind îmbogăţirea uraniului şi va produce uraniu îmbogăţit „în orice cantitate”, ca răspuns la presiunile şi sancţiunile Statelor Unite pentru renegocierea acordului, îi îngrijorează pe israelieni.

„Aceasta este o măsură foarte-foarte periculoasă” – a afirmat în public Netanyahu, înaintea şedinţei de guvern. „Iranul și-a încălcat promisiunea pe care a făcut-o în faţa Consiliului de Securitate ONU, că va păstra nivelul de îmbogăţire a uraniului sub un anumit nivel. (…) Fac un apel la prietenii noştri: Franţa, Marea Britanie şi Germania, care au semnat acest acord şi au declarat că în cazul în care va fi încălcat, vor aplica sancţiuni grele în sensul stabilit de Consiliul de Securitate. Unde sunt?” – a întrebat retoric prim-ministrul israelian. Netanyahu consideră că îmbogăţirea uraniului nu poate să aibă loc decât cu un singur scop şi anume pentru fabricarea de bombe atomice. Este de menţionat că premierul israelian în urmă cu patru ani a criticat vehement încheierea acordului nuclear cu Iran. Înaintea lui Netanyahu şi ministrul israelian al energiei a condamnat gestul Teheranului. Într-un interviu acordat aceleiaşi publicaţii, Yuval Steinitz a declarat că prin încălcarea limitei admise ale îmbogăţirii uraniului, Iranul a pornit în direcţia fabricării armelor nucleare. „Iranul desconsideră limita stabilită chiar împreună cu acesta” – a declarat Steinitz. Oficialul a adăugat că prin această decizie Iranul practică şantaj împotriva Israelului şi a Statelor Unite. Acest gest nu se poate califica altfel, decât declanşarea unui marş deloc simplu către arme nucleare.

Măsura Teheranului vine ca răspuns la decizia preşedintelui Statelor Unite Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul din luna mai a anului trecut, după care au urmat mai multe sancţiuni economice împotriva republicii islamice. Prin acordul încheiat în anul 2015 între puterile mondiale şi Iran, au fost eliminate sancţiunile împotriva Teheranului, în schimbul angajamentului acestuia de a-și limita programul nuclear, printre care s-a angajat să menţină la un anumit nivel îmbogăţirea uraniului.

Székely Ervin, Rador