Conflictul diplomatic americano-britanic continuă

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că atacul verbal al preşedintelui Donald Trump la adresa premierului Theresa May şi a ambasadorului britanic la Washington a fost lipsit de respect şi greşit.

Dl Trump a afirmat răspicat că nu va mai avea niciun fel de relaţie cu ambasadorul Kim Darroch, pe care l-a descris ca fiind „foarte prost”. Anterior, dl Darroch se referise la Administraţia Trump numind-o „haotică şi nefuncţională”, epitete apărute în e-mail-uri făcute publice.

În această dimineaţă, liderul american a postat pe Twitter noi remarci pline cu cele mai dure şi mai batjocoritoare cuvinte la adresa celui mai apropiat aliat al SUA, nu doar incendiare, ci aproape „termonucleare”. Dl Trump a continuat să critice modul în care Theresa May s-a ocupat de problema Brexitului.

Totodată, ambasadorul britanic în SUA a refuzat astăzi să participe la întâlnirea dintre Ivanka Trump şi ministrul britanic pentru comerţ exterior, Liam Fox, decizie justificată parţial de dorinţa de a nu o pune pe fiica preşedintelui Trump într-o poziţie stânjenitoare./opopescu/schelaru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 9 iulie