2019. július 11

Egyszerűsítik a közbeszerzési eljárásokat

Ezt Eugen Teodorovici, pénzügyminiszter jelentette be tegnap, annak kapcsán, hogy a tárca 25 millió euró értékben fogja – európai alapokból – finanszírozni a közbeszerzéseket lebonyolító tisztségviselők képzését. Az erről szóló szerződést tegnap írták alá ünnepélyes keretek között a Pénzügyminisztériumban – olvasható a szaktárca honlapján. Az erről szóló projekt keretében mintegy 4100 szakember képzését fogják biztosítani. A pénzügyminiszter szerint a közbeszerzési eljárások rendszerének javítása közvetlen hatással lesz a gazdaság növekedésére, tekintettel arra, hogy a közintézmények által kezdeményezett projektek bonyolítása sokkal gyorsabbá válik. Teodorovici szerint ehhez nem feltétlenül a jogi keret hiányzik, hanem az ezzel foglalkozó szakemberek megfelelő képzettsége.

Eugen Teodorovici: Ennek a projektnek az egyik eleme az lehet, hogy mi a közbeszerzési eljárás okmányainak szintjén módosíthatjuk azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a hazai tőkével működő vállalkozások részt vegyenek a helyi vagy országos pályázatokon. Az ilyen megközelítés modellértékűvé tétele oda vezet, hogy mind több hazai tőkével működő vállalkozással köthetünk szerződéseket. (Rador Hírügynökség)

Nőt a forgalomba íratott személygépkocsik száma

Több mint 14.000 új autó jelent meg a hazai utakon júniusban, s ez 15%-os növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest – közölte tegnap a Romániai Autógyártók és Importőrök Egyesülete (APIA). Az első fél évet tekintve a forgalomba íratott autók száma egy ötödével nőtt. Ezzel szemben az Európai Unió más tagállamaiban június a csökkenés hónapja volt. Az EU tekinthető az új személygépkocsik legnagyobb piacának. Ennek ellenére olyan tagországokban, mint Franciaország, Sspanyolország, az újonnan forgalomba íratott autók száma 8%-al csökkent, miközben Nagy Britanniában és Németországban a visszaesés közel 5%-os volt. (Radio România Actualităţi)

Tegnap este Görögországban a rendkívüli időjárási körülmények következtében életét vesztette két román állampolgár

A nő és annak 8 éves fia egy vendéglő teraszán tartózkodtak Nea Plagia helységben (Halkidiki régióban), amikor az erős szél és a jégeső miatt rájuk szakadt a tetőzet. Két cseh állampolgár is a vihar áldozata lett, miután Halkidikiben lakókocsijukat elsodorta az erős szél. További két orosz állampolgár akkor halt meg, amikor a görög tengerparton a szállodájuk mellett a vihar rájuk döntött egy fát.

Egy egészségügyi központ becslése szerint, mintegy 70-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a tegnapi vihar következtében, legtöbben kéz- vagy lábtöréssel keresték fel az orvosi rendelőket.

A görög meteorológusok szerint az időjárás „rendkívül szokatlan” az évnek ebben az időszakában. (Kolozsvári Rádió)

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker ma találkozik Ioan Mircea Paşcuval

Paşcut Románia Kormánya jelölte a Regionális politikáért felelős európai biztos tisztségére. Ebben a funkcióban Corina Creţut váltaná fel, aki lemondott tisztségéről azért, mert európai parlamenti képviselővé választották. A májusi választások után megüresedett a digitális gazdaság és társadalom biztosának posztja is. Ezt a tisztséget eddig Marya Gabriel töltötte be, akit Észtország Kormánya jelölt a Bizottságba.

A romániai állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok száma 2018 január 1-jén 19,5 millió volt

Ugyanakkor a román állampolgárok száma csökkenő tendenciát mutat – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS)

A lakosság 51,1%-a nő. 2017 január 1-hez viszonyítva a lakosság elöregedésének folyamata markánsabbá vált, a 65 év fölöttiek száma 17,8%-ról 18,2%-ra nőtt. Ugyancsak nőtt az átlagéletkor is, amelyik 2017-ben 75,73 év volt. A nők átlagosan majdnem 7 évvel élik túl a férfiakat.

Július 11-ét az ENSZ a lakosság nemzetközi napjának nyilvánította. A választás azért esett erre a napra, mert 1987-ben ezen a napon érte el a Föld lakossága az öt milliárd főt. Európa kivételével a lakosság száma a világon azóta is növekszik. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador