Doliu în lumea teatrului – marele actor Damian Crâşmaru a încetat din viaţă

Realizator: Actorul Damian Crâşmaru a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 88 de ani. Anunţul a fost făcut de colegii din Teatrul Naţional din Bucureşti, care se despart de marele actor şi om de teatru cu adâncă durere. Artistul a absolvit în 1953 Institutul de Teatru ‘I. L. Caragiale’ ca şef de promoţie, în clasa profesorului Ion Finteşteanu. A avut numeroase roluri în film, în teatru sau la teatrul radiofonic.
Vă invităm să ascultaţi un fragment din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, în care Damian Crâşmaru vorbeşte despre rolul scenei şi al actului artistic:
Damian Crâşmaru: Succesul întotdeauna se datorează surprinderii celor din sală. Trebuie întotdeauna să faci lucruri la cere nu se aşteaptă. Începe aici profesiunea noastră foarte dificilă, foarte misterioasă şi uneori foarte greu de explicat. În sală sânt trei stări: plâns, râs, tăcere şi aplauze.
Realizator: Potrivit reporterului nostru, Mihaela Helmis, alături de soţia sa, marea actriţă Carmen Stănescu, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Capitală în spectacole memorabile. A avut roluri în filmele „Încrederea” şi „Pepe şi Fifi”, dar şi în pelicule de televiziune./cmorozanu/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie)