Francezii îşi sărbătoresc Ziua Naţională cu tradiţionala paradă militară de pe Champs-Élysées

Francezii sărbătoresc astăzi Ziua Naţională cu tradiţionala paradă militară de pe Champs-Élysées, la care preşedintele Emmanuel Macron a invitat mai mulţi lideri europeni, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel. Militari din nouă ţări vor lua parte la această defilare, pentru a întări ideea cooperării europene în domeniul apărării, susţinută cu tenacitate de şeful statului francez. În ajunul sărbătorii de 14 iulie, preşedintele Macron a anunţat înfiinţarea unei forţe militare dedicate apărării în spaţiu.
Emmanuel Macron: Pentru a asigura dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor noastre spaţiale, în septembrie va fi creat un mare comandament al spaţiului, în cadrul forţelor aeriene, care vor deveni până la urmă forţele aeriene şi spaţiale – a spus preşedintele francez într-un discurs la Ministerul Apărării.
Realizator: Postul de radio France Info aminteşte că ministrul forţelor armate, Florence Parly, s-a angajat deja să înzestreze Franţa cu o strategie spaţială autonomă în faţa ameninţărilor create de unele din marile puteri. Doamna Parly s-a referit în special la Rusia, pe care a acuzat-o de acţiuni de spionaj împotriva unui satelit militar francez./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iulie