Liderii PSD discută în Comitetul Executiv propunerile de remaniere ale premierului Viorica Dăncilă

Liderii PSD discută de câteva ore, în Comitetul Executiv al partidului, propunerea premierului Viorica Dăncilă de remaniere a cabinetului său.
Reporter: Petruţa Dinu – „Plec cu fruntea sus, nu am ce să îmi reproşez” – sunt cuvintele rostite de Carmen Dan după ce a anunţat că renunţă la mandatul de la Ministerul de Interene. Anunţul a fost făcut înainte de începerea Comitetului Executiv al PSD. Carmen Dan a spus că aşteaptă ca premierul Viorica Dăncilă să ia act de demisia sa.
Carmen Dan: Am fost oarecum interesată de motivele pentru care are loc această schimbare. Înţeleg că nu intră în discuţie nicidecum un criteriu de neperformanţă. Este vorba de o decizie politică. Am investit în acest minister şi plec cu fruntea sus. Nu am ce să îmi reproşez.
Reporter: Întrebată dacă, prin remanierea sa, PSD cedează în faţa presiunilor lui Klaus Iohannis – pentru că, vă amintesc, preşedintele a criticat activitatea ministrului Dan privind modul în care a fost organizat scrutinul din 26 mai -, Carmen Dan a răspuns: „Se pare că da”. În replică, premierul Viorica Dăncilă spune că PSD nu va ceda niciodată în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care social democraţii îl vor avea contracandidat în alegerile din toamnă.
Viorica Dăncilă: Niciodată Partidul Social Democrat nu va ceda presiunilor preşedintelui. Unii membrii ai partidului nostru nu au învăţat nimic şi au crezut că dacă ies în spaţiul public înainte de a vorbi în forul statutar îi va aprecia cineva. Eu cred că atunci când eşti ataşat unui partid, declaraţiile trebuie să le faci întâi în interiorul partidului şi pe urmă ieşi cu declaraţii publice.
Reporter: Remaniere şi la ALDE, unde Biroul Politic a validat-o cu puţin timp în urmă pe Ramona Mănescu, fost europarlamentar PNL, în locul lui Teodor Meleşcanu la Ministerul Afacerilor Externe. O a doua informaţie de la partenerii PSD arată că Biroul Politic al ALDE susţine candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu la prezidenţiale, candidatură despre care purtătorul de cuvânt Varujan Vosganian arăta că ar fi bine să fie susţinută de PSD şi PRO România. Se pare însă că social democraţii decid chiar în aceste momente să meargă cu un candidat propriu în cursa pentru Cotroceni. Aşteptăm declaraţiile oficiale şi de la PSD şi vom reveni./ilixandru/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie