SPORT.co.uk: Exclusiv: Comăneci elogiază triumful istoric al lui Halep la Wimbledon

Nadia Comăneci a prezis că „nimeni în România nu va mai lucra timp de câteva zile”, deoarece toţi vor fi prea ocupaţi sărbătorind „uimitoarea” victorie a Simonei Halep în faţa Serenei Williams, în finala de la Wimbledon, de sâmbătă.

Cu treisprezece luni în urmă, Comăneci a fost prima persoană pe care Halep a îmbrăţişat-o când a mers în tribune în Court Philippe Chatrier, după ce a câştigat primul său titlu de Grand Slam la Open-ul Francez. Din cauza unei nesincronizări de  program, Comăneci nu ar fi putut pleca din Oklahoma, pentru finala de la Wimbledon, de sâmbătă, aşa că a recurs la un apel de trezire timpurie, pentru a urmări acţiunea la televizor. Halep s-a asigurat că nu a fost o cauză pierdută. Fosta No.1 mondial a etalat ceea ce ea a numit „cel mai bun tenis din viaţa mea”, devenind prima campioană de single a României la campionatul de la Wimbledon. „A fost o performanţă uimitoare. E fantastic. Nu este o surpriză că a câştigat, pentru că mental era pregătită pentru această victorie, iar acum este timpul ca întreaga  Românie să sărbătorească”, a declarat Comăneci pentru Reuters, într-un interviu telefonic, la câteva momente după ce Halep a ieşit în curtea Centre Court ţinând în mâini trofeul, Venus Rosewater Dish. „Nu va mai lucra nimeni în România pentru câteva zile, pentru că oamenii vor sărbători marea victorie a Simonei”. În timp ce Comăneci a crezut cu tărie că prietena ei va triumfa sâmbătă, alţii nu erau atât de siguri, având în vedere că Halep câştigase doar una dintre cele 10 întâlniri anterioare cu Williams – şi asta aproape cinci ani în urmă. Cu toate acestea, având cuvintele mamei sale în minte – când, la 10 ani, i-a spus că, dacă vrea să facă ceva în tenis, va trebui să joace într-o finală la Wimbledon – lui Halep, acum la 27 de ani, i-au trebuit  doar 56 minute vrăjite pentru a-şi îndeplini propria ambiţie de a-şi asigura apartenenţa pe viaţă în All England Club. Deci, este triumful cu scorul 6-2 6-2 de la Wimbledon mai important pentru români decât caştigul de la Roland Garros? „La Roland Garros s-a apart gheaţa, iar această victorie de acum face istorie”, a spus Comăneci râzând.

Iulie este o lună care va lega pentru totdeauna două cele mai cunoscute sportive ale României, pentru că în iulie 1976 Comăneci a devenit prima gimnastă care a obţinut nota 10 la Jocurile Olimpice. Patruzeci şi trei de ani mai târziu, într-o altă zi de vară glorioasă, Halep a zâmbit în continuu, în timp ce continua să mângâie insigna purpurie de membru al All England Club, care i-a fost fixată pe tricou. „E puterea femeii”, a spus Comăneci, 57 de ani. „18 iulie 1976 a fost momentul în care eu am obţinut scorul perfect, 10. Deci, iulie este o lună frumoasă în istoria sportului românesc. Acum patruzeci şi trei de ani am avut ultimul nostru finalist la Wimbledon (Ilie Năstase), iar astăzi Simona a mers cu un pas mai departe. Ea face istorie, deoarece este singura femeie româncă deţinătoare a două titluri de Grand Slam”.

Când Halep s-a întors în ţara sa, după triumful la French Open, peste 20.000 de oameni au mers să îşi aclame eroina, la Arena Naţională din Bucureşti, şi Comăneci crede că triumful de la Wimbledon le va permite din nou românilor din toate colţurile să se unească. „Când m-am întors de la Montreal, în 1976, erau 10.000 de oameni veniţi să mă salute şi nu ştiam ce a venit peste mine”, şi-a amintit Comăneci despre întâmpinarea de la vârsta de 14 ani. „Dar Simona arată tinerei generaţii că, dacă îţi pui ceva în minte şi munceşti din greu, poţi fi cel mai bun nu numai în România, ci şi în lume”.

Autor: Pritha Sarkar

https://uk.reuters.com/article/uk-tennis-wimbledon-comaneci-exclusive/exclusive-comaneci-hails-history-maker-haleps-wimbledon-triumph-idUKKCN1U80KM

SPORT.co.uk (Marea Britanie) – 14 iulie 2019 – Londra – (Reuters)