2019. július 16

 DNA: 65 vádlottat ítéltek el jogerősen júniusban korrupció miatt

Összesen 65 vádlott esetében született jogerős ítélet júniusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által kivizsgált ügyekben – tájékoztatott a DNA. A vádhatóság közleménye szerint az általuk bíróságra küldött ügyek közül 28-ban született jogerős ítélet az elmúlt hónapban, és 65 vádlottat ítéltek el, köztük egy belügyminiszteri kabinetfőnököt, két megyei tanácselnököt, egy megyei jogú város polgármesterét, egy bírót, egy ügyészt, egy egyetemi rektort, négy állami intézményi vezetőt és két községi polgármestert. Az elítéltekre két hónap és nyolc év közötti börtönbüntetést szabtak ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Carmen Dan a belügyminisztérium élén marad lemondásának Hivatalos Közlönyben való közléséig

Carmen Dan leköszönő belügyminiszter kedden bejelentette, hogy a belügyminisztérium élén marad lemondásának Hivatalos Közlönyben való közléséig. A belügyminisztérium megalalulásának 157-ik évfordulója alkalmából Carmen Dan kedden kitűnteti az operativ csapatban dolgozó belügyi alkalmazottakat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Közvitára bocsátják az elektronikus karkötők használatára vonatkozó törvénytervezetet

A belügyminisztérium közvitára bocsátja kedden az elektronikus karkötők használatáról szóló törvénytervezetet, tájékoztatott Carmen Dan leköszönő tárcavezető. Az elektrónikus nyomkövető karkötő bevezetésének célja a családon belüli erőszak leszoritása. “A nyár folyamán minden érdekelt félnek lehetősége lesz véleményt mondani a jogszabály-tervezetről és hozzájárulni a tervezet végső formájának kidolgozásához, hogy az ősszel a parlament elé kerüljön”, fűzte hozzá Dan Carmen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 07.16)

Kivándorlás – Romániából távoztak a legtöbben

A kivándorlás szempontjából világviszonylatban Románia az ötödik helyen szerepel, Mexikó, India, Kina és Lengyelország után. Az utóbbi 20 évben Romániából kivándoroltak adatait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OCDE) párizsi jelentésében hozta nyilvánosságra. Az elemzés szerint 2000-2018 között Románia lakossága mintegy három millióval csökkent és a csökkenés oka 75%-os arányban a kivándorlás volt. A külföldi románok 90%-a az Európai Unió tagországaiban él, legtöbben Olaszországban – több mint egymillió -, Németországban – 680 ezer –  és Spanyolországban – 570 ezer. Ezenkivül fontos román közösség él Nagy-Britanniában. Franciaországban, Kanadában és Amerikában. Az utóbbi 20 évben kivándorolt románok kétharmada a jobban fizetett munkahelyekért és a jobb életkörülményekért tette meg e lépést. A legtöbb diplomás román Kanadában, Amerikában, Nagy-Britanniában és Franciaországban dolgozik, mig Olaszországban és Spanyolpországban általában felsőfokú végzettség nélküli románok élnek. Pozitivumnak számit, hogy a kivándorolt románok nem szakitották meg teljesen kapcsolataikat az anyaországgal. Legnagyobb részük évente egyszer hazalátogat, mig négyből egyet  a visszatérés gondolata fogalalkoztatja. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint a 15 és 24 életév közötti fiatalok a jövőjüket külföldön képzelik el. A jelentés a román hatósághoz intézett egész sor ajánlással zárul, melyek között szerepel: optimális körülmények megtermetése arra, hogy a szakképzett és tehetséges románok itthon maradjanak, valamint  hosszú távú stratégia kidolgozása a külföldi románok állami támogatással való hazahivására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Andrei Demeny