Scandal în Sevastopol

Un nou scandal de corupţie a apărut în portul Sevastopol, port despre care preşedintele Vladimir Putin afirmă că niciodată nu a aparţinut Ucrainei. Condiţiile de trai devin din ce în ce mai grele, iar nivelul de trai scade în peninsula Crimeea – scrie publicaţia olandeză Tellerraport.

Scandalul de corupţie despre care vorbim a căpătat o importanţa naţională în presa rusă, datorită rolului strategic, pe care îl are Sevastopol în Federaţia Rusă. Acolo este cea mai importantă bază militară navală rusă din Marea Neagră. Oraşul – tocmai din aceste considerente – are un statut special, iar o criză socială sau funcţionarea defectuoasă a serviciilor comunale o face vulnerabilă pe flota militară rusă, din Marea Neagră. Despre oraşul care se află pe peninsula Crimeea, preşedintele Putin a spus că niciodată nu s-a aflat sub autoritatea Ucrainei, pentru că atunci când parlamentul federal al URSS a decis să alipească Crimeea Ucrainei, pur şi simplu a uitat de Sevastopol, care a rămas în administrarea centrală a URSS.

În data de 11 iulie, preşedintele Putin a anunţat că l-a pensionat pe Dmitry Ovsyannikov, cel care până atunci a fost guvernatorul Sevastopolului. Potrivit comunicatului preşedintelui, pensionarea ar fi avut loc la cererea lui Ovsyannikov, însă portalul de ştiri apropiat de opoziţie „Novaia Gazeta” susţine, că, de fapt, a fost vorba despre demiterea funcţionarului guvernamental. Dmitri Ovsyannikov a fost numit în fruntea oraşului în 2016, iar înainte de această funcţie a fost adjunctul ministrului industriei şi comerţului. Este cunoscut ca un politician cu cunoştinţe solide de economie. Motivul eliminării lui Ovsyannikov a fost raportul corpului de control al oraşului, care a constatat o serie de încălcări ale legislaţiei, care au cauzat un prejudiciu deosebit de mare şi toate acestea se leagă de persoana guvernatorului.

Printre altele, este vorba de dispariţia banilor alocaţi pentru reconstrucţia sistemului de canalizare. Valoarea totală a lucrărilor ar fi fost 6,8 miliarde de ruble (456.152.840 lei). Din aceşti bani prima tranşă de 1,45 miliarde de ruble au fost depuşi la o bancă, care a dat faliment, iar banii au dispărut. Despre soarta unei alte sume de 526 milioane de ruble dispărute, încă este în curs o anchetă. La fel de suspectă este şi istoria reţelei de benzinării a oraşului, care a fost vândută împreună cu clădirile şi depozitele aparţinătoare, cu mult sub preţul de piaţă, unei firme a cărui patron este un apropiat cunoscut al fostului guvernator. Corpul de control a informat guvernul de la Moscova că oraşul a stabilit valoarea a câtorva mii de obiective ale portului în câte o copeică sau în câte o rublă. Corpul de control consideră, că această evaluare ar fi fost primul pas către falimentarea portului, ca, după aceea, să poate fi dat unui întreprinzător „prietenos”.

Între timp, Sevastopol s-a pauperizat în continuu. Potrivit Institutului Rus de Statistică, în ceea ce priveşte nivelul salariului, Sevastopol este pe penultimul loc în Rusia, în timp ce preţurile sunt peste media ţării.

Situaţia serviciilor comunale – în special alimentarea cu apă – este critică în toată Crimeea. Potrivit unui studiu, multe dintre canalele de apă funcţionează doar la jumătate din capacitate, iar lacurile de acumulare pot asigura alimentarea populaţiei cu apă doar cu mari dificultăţi. Situaţia a devenit critică mai ales în Sevastopol, unde în viitorul apropiat reţeaua de apă nu va mai face faţă solicitărilor. Din cauza unei defecţiuni, în decembrie jumătate din populaţia oraşului cu 350.000 de locuitori a rămas fără apă potabilă pentru mai multe zile. Gravitatea situaţiei este ilustrată de Alexei Venediktov, redactorul şef al postului de radio rusesc Echo Moskvi. Acesta într-un interviu spunea că, pentru a aduce apa potabilă în Crimeea de la Dnistru, Rusia este gata să declanşeze un nou război cu Ucraina.

În aceste condiţii, Moscova nu a mai tolerat abuzurile lui Ovsyannikov. Pensionarea lui exact acum nu este întâmplătoare. În septembrie, urmează alegeri locale în Rusia, iar partidul lui Vladimir Putin „Rusia Unită” stă prost în sondaje. În locul lui Ovsyannikov a fost numit cu delegaţie Mihail Razvojaev, care a fost adjunct al ministrului dezvoltării regionale şi se bucură de susţinerea preşedintelui Putin. Razvojaev are 38 de ani, şi o imagine publică bună. Cu toată acestea, sevastopolenii nu mai au încredere în trimişii Moscovei.

Székely Ervin, Rador