Finlanda va prezenta la Strasbourg priorităţile celor şase luni de mandat

Finlanda, care a preluat preşedinţia Uniunii Europene, va prezenta astăzi la Strasbourg priorităţile celor şase luni de mandat. Trimisul Radio România, Petruţa Obrejan, relatează.

Reporter: Premierul Finlandei, Antti Rinne, va veni astăzi în fata eurodeputaților aici la Strasbourg pentru a le vorbi despre prioritățile și obiectivele pe care le va urmări din iulie până la finalul lunii decembrie, perioadă în care țara sa va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene.

Dacă România a avut în centrul preocupărilor sale coeziunea, Finlanda va urmări sustenabilitatea europeană promovată sub sloganul „Europa durabilă, viitor durabil”. Printre prioritățile președinției finlandeze se află consolidarea valorilor comune și a statului de drept, creșterea competitivității și incluziunii sociale, consolidarea poziției Uniunii Europene în calitate de lider mondial în ceea ce privește clima și securitatea cetățenilor.

Tot astăzi eurodeputații vor discuta despre acordarea de sprijin umanitar în condițiile în care migranţii și solicitanții de azil își continuă eforturile de a intra în Europa prin Marea Mediterană.

Realizator: Ieri, în Parlamentul de la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul celor şase luni de preşedinţie. Şefa executivului român a precizat că România a reuşit să arate că instituţiile europene lucrează pentru cetăţeni şi oferă perspective pentru viitor./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie