50 de ani de la prima aselenizare

Mâine se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare. În 20 iulie 1969, Neil Armstrong devenea primul om care a păşit pe Lună, la patru zile de la lansarea misiunii Apollo 11 de la Centrul Spaţial Kennedy.

În urmă cu 50 de ani, cucerirea Lunii a fost un eveniment televizat ieşit din comun, urmărit în direct de peste 500 de milioane de pământeni, graţie unui impresionant dispozitiv creat şi pus în operă de NASA şi de posturile de televiziune. Niciodată transmiterea de date prin satelit nu fusese atât de performantă, iar imaginile au fost difuzate în lumea întreagă, inclusiv în România, mai puţin în China şi în unele zone din fostul bloc sovietic.

În Statele Unite, aniversarea a 50 de ani de la lansarea în spaţiu a misiunii Apollo 11 este marcată, între altele, prin expunerea costumului spaţial purtat de astronautul Neil Armstrong în timpul misiunii către Lună, pentru prima dată în ultimii 13 ani.

Iar în România, o placă memorială dedicată misiunii Apollo 11 a fost dezvelită, zilele trecute, pe Esplanada Bibliotecii Centrale de la Universitatea Politehnică Bucureşti, de Agenţia Spaţială Română./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie