Evaluările de risc naţional în cazul reţelelor 5G

Țările Uniunii Europene trebuie să colaboreze pentru a asigura securitatea viitoarelor rețele 5G, mai ales în condițiile în care Europol, Agenția Europeană de Cooperare în aplicarea legii, a avertizat că ascultăriile telefonice nu vor mai fi posibile odată cu implementarea noilor tehnologii.

Începând din luna martie, la recomandarea Comisiei Europene, 24 de state membre au răspuns solicitărilor executivului de a lua măsuri în vederea asigurării securității informatice a rețelelor 5G în întreaga Europă. Amalia Bojescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Comisia Europeană a recomandat la sfârșitul lunii martie un set de acțiuni concrete pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetică ale rețelelor 5G în contextul în care acestea vor forma în viitor o infrastructură digitală care va conecta sectoare strategice precum energia, transportul, sănătatea sau cel bancar.

Executivul comunitar vrea să se asigure că noile rețele nu vor afecta serviciile de informații și pe cele de siguranță, de aceea a cerut statelor membre evaluări naționale ale riscurilor și o coordonare la nivelul Uniunii Europene. 24 de state membre au finalizat această etapă, preciza comisarul pentru securitate, Julian King, care a subliniat că aceste evaluări sunt esențiale pentru a se asigura faptul că statele membre sunt pregătite în mod corespunzător pentru implementarea noii generații de rețele care va reprezenta coloana vertebrală a societăților și economiilor naționale.

„În întreaga Europă ne-am pregătit pentru a vedea cât de important este să securizăm infrastructura digitală și să o apărăm de atacurile cibernetice, de spionajul online sau de transferurile tehnologice. De aceea am luat inițiativa și am sugerat că în cazul rețelelor 5G este mai bine să acționăm împreună, ca europeni, pentru a identifica eventuale slăbiciuni și vulnerabilități care ar putea afecta activitatea infrastructurii digitale”, mai spunea comisarul Julian King. Oficialul european preciza că o cooperare la nivelul Uniunii Europene va asigura securitatea cibernetică și în același timp va aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor. În opinia sa, este nevoie ca toți actorii cheie să facă eforturi pentru crearea unui cadru comun în vederea consolidării cerințelor de securitate care să fie luate în considerare în cadrul licitațiilor asupra frecvențelor 5G care vor urma.

Până la 1 octombrie, statele membre împreună cu Comisia și Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică vor pregăti o evaluare coordonată a riscului la nivelul întregului spațiu comunitar, pe baza informațiilor primite. Statele membre sunt încurajate să coopereze cu autoritățile europene pentru a acorda prioritate unui sistem de certificare menit să acopere rețelele și echipamentele 5G./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie