Ucraina se pregătește de alegeri parlamentare anticipate

Ucraina se pregătește de alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul va avea loc duminică.
Reporter: Ucrainienii au arătat clar că s-au săturat de starea de fapt din ultimii ani, la alegerile prezidențiale care au avut loc în luna aprilie. Spre surpriza tuturor, actorul Volodimir Zelenski l-a învins pe președintele în funcție Petro Poroșenko. Singura tangență cu politica lui Volodimir Zelenski până anul acesta era rolul de președinte al Ucrainei pe care actorul îl juca în serialul TV intitulat „Sluga Naroda” – „Servitorul poporului” sau „În slujba poporului”. În discursul inaugural de președinte, Volodimir Zelenski a anunțat că va convoca alegeri anticipate. Ultimul sondaj de opinie realizat la începutul acestei săptămâni dă un scor de aproximativ 50% pentru Partidul Servitorul Poporului. George Lupașcu Prună este consultant pentru transformări organizaționale și locuiește de șapte ani la Kiev.
George Lupașcu: Sunt convins că o să ia majoritatea, nu știu dacă o să ia peste 50% sau doar 40%, dar cu măsurile pe care le-a luat în perioada asta cel puțin pe mine persoanal mă face să cred că vor lua mult. Zelenski nu a comis nimic populist, deci avantajului lui cel mai mare e că s-a înconjurat de oameni integri, are câțiva reformatori care nu-s pătaţi și acum dacă îi îndepărtează iar e un semnal.
Reporter: Pe locul doi ar urmat să se plaseze platformă opoziției „Pentru Viață”, singura formațiune politică cu o atitudine pro Rusia și care se opune fățiș aderării Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană. Platforma opoziției „Pentru viață” ar urma să obțină 10-12% din voturi, estimează ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov.
Oleksandr Bankov: Este sigur că partidul opoziţiei care are oameni cu viziunea mai pro rusească va rămâne în opoziţie. Ei au circa 12%, 13%, va fi o construcţie interesantă a opoziţiei, pentru că de fapt partidul lui Zelenski va avea nevoie doar de un singur partid pentru a forma majoritatea confortabilă, cu peste 55%.
Reporter: Exceptând eventualele surprize, alte trei partide ar urma să depășească pragul electoral de 5%: Partidul Solidaritate Europeană condus de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, preferat de aproape 8% dintre alegători, Partidul Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoșenko cu aproximativ 7% și un alt partid nou înființat intitulat Vocea şi care se bucură de susținerea a aproximativ 6% din electorat. Noul partid Vocea sau Golos e condus de un foarte popular solist rock din Ucraina, Sviatoslav Vakarciuk. Orientarea pro europeană și pro NATO a viitorului parlament nu este o surpriză. Aproape 60% dintre ucraineni susțin o eventuală aderarea țării la Uniunea Europeană. Mai mult, întrebați dacă ar vrea ca Uncraina să devină membră a alianței militare NATO, 62% dintre ucraineni răspund „da”. În urmă cu doar șapte ani aderare la NATO era susținută de doar 15% din populație. Declarațiile din ultimele zile de campanie electorală anunță o reducere a numărului de ministere în viitorul guvern, de la 19 câte sunt acum, la 12, însă numărul va depinde și de cum va arăta viitoarea coaliție guvernamentală. De asemenea, în campania electorală președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va propune o legea lustrației care i-ar afectat pe toți cei care au ocupat funcții importante în ultimii cinci ani./mnecula/gpodea/
Realizator: Iar reprezentantul Uniunii Rutenilor în Parlamentul de la București, Iulius Firczak, a fost intervievat de colega noastră Petruța Dinu.
Reporter: Domnule deputat, duminică alegeri în Ucraina. Ce așteptări au rutenii din România de la acest scrutin anticipat?
Iulius Firczak: Așteptările aș vrea să spun că sunt mari, așa cum au fost de fiecare dată la alegerile pentru parlament şi pentru preşedinţie în Ucraina, au fost de-a lungul timpului, aşa cum sunt şi acumm, lideri care au declarat că îşi doresc un traiect european pentru Ucraina și acum sunt câţiva lideri care tot asta declară. Noi sperăm ca în urma alegerilor să apară un parlament în Ucraina care să transforme vorbele liderilor politici în fapte. Faptul că Ucraina ar intra pe un drum european ar însemna foarte mult nu doar pentru rutenii din Ucraina, ci şi pentru românii din Ucraina și atât pentru români, cât şi pentru ruteni, eu personal și uniunea pe care o reprezint ne dorim să se întâmple cât mai repede acest lucru, pentru că un parcurs european înseamnă recunoașterea minorităților și protejarea și garantarea drepturilor pe care acestea le au, lucru care astăzi, din păcate, în Ucraina nu se întâmplă./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI