Boris Johnson va fi noul premier al Marii Britanii

Boris Johnson, unul dintre marii susţinători ai Brexitului care a promis că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cu sau fără un acord până la Halloween, o va înlocui pe Theresa May în funcţia de premier după ce marţi a devenit noul lider al Partidului Conservator.

Victoria sa propulsează Regatul Unit al Marii Britanii către o dispută cu UE în privinţa Brexitului şi către o criză constituţională internă, în contextul în care parlamentarii britanici au promis să înlăture orice guvern care încearcă să părăsească blocul comunitar european fără un „acord de divorţ”.

Johnson, imaginea referendumului din 2016 pentru Brexit, a câştigat 92.153 dintre voturile membrilor Partidului Conservator faţă de cele 46.656 obţinute de contracandidatul său, secretarul de externe, Jeremy Hunt.

Theresa May îşi va preda miercuri mandatul, după ce va avea o întrevedere la Palatul Buckingham cu Regina Elisabeta, care îl va desemna în mod oficial pe Johnson înainte de a intra în clădirea de pe Downing Street./cstoica/schelaru

www.reuters.com – 23 iulie