2019. július 25

Viorica Dăncilă nem zárja ki, hogy kormányra hívja Victor Ponta vezette Pro Romániát

Viorica Dăncilă miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök a Pro Románia párttal és más, parlamenten kívüli alakulatokkal szövetkezne az államfőválasztás megnyerése érdekében. A miniszterelnök a Digi24 televízió szerda esti műsorában cáfolta, hogy meghívta volna a kormányba a Victor Ponta vezette Pro Romániát, de nem tartja kizártnak, hogy ez bekövetkezzen. „Beszéltem Victor Pontával a PSD államfőjelöltjének támogatásáról, arról is, hogy hogyan gondolkodunk a kormányátszervezésről, a kormányzásról, a közeljövőben hozandó intézkedésekről, de nem született döntés a kormányba való belépésükről” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy ez megtörténjen, de még nem egyeztetett kollégáival erről a lehetőségről. „Miután megtárgyaljuk majd ezt az országos végrehajtó bizottságban, meglátjuk, mi a helyes döntés” – tette hozzá Viorica Dăncilă. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 07.25)

Călin PopescuTăriceanu: A Liberálisok és Demokraták Szövetségét „nem köti köldökzsinór a kormányhoz”

A Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) „nem köti köldökzsinór a kormányhoz” – hangsúlyozta szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, hozzátéve, hogy ő sem ragaszkodik a szenátusi elnöki tisztséghez. A román közszolgálati televízió műsorában nyilatkozó Tăriceanu azt mondta, több párttársa is úgy véli, hogy az alakulatnak ki kellene lépnie a kormányból. Jómaga – állítása szerint – a politikai stabilitás biztosításának fontosságával érvelt a kormányon maradás mellett. „Tudatában vagyok a politikai felelősségnek, de sem engem, sem a kollégáimat nem köti köldökzsinór a kormányhoz. (…) Rendkívül megtisztelő számomra, hogy a szenátus elnöke lehetek, de nem ragaszkodom bármi áron ehhez” – reagált Tăriceanu azokra az állítása szerint PSD-berkekből származó felvetésekre, miszerint az ALDE már csak azért sem fog kilépni a kormányból, mert ő nem szeretne megválni a házelnöki funkciótól. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 07.25)

Eugen Teodorovici országos szintű ellenőrzéseket ígér

Augusztusban országos szintű ellenőrzéseket indítanak a cégeknél az adócsalás és a feketemunka felszámolása érdekében, jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter csütörtökön, egy szakkonferencián. Már dolgozunk az ellenőrzéseket végző csapatok felállításán, mivel az ügyben érintett minden ellenőrző testület – mind az adóhivatalhoz tartozók, mind a munkafelügyelőség (ITM) – részt fog venni a kampányban, mutatott rá a pénzügyminiszter. Hozzátette, Romániában még mindig elég nagy problémát jelent az adócsalás, 30 év alatt nem igazán változott a helyzet. „A politikai osztály, amelynek én is tagja vagyok, nem akart olyan intézkedéseket hozni, amelyek felszámolták volna ezt a jelenséget” – mondta a miniszter. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 07.25)

Román diplomata vezeti ideiglenesen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget

Cornel Feruţă román diplomatát jelölték ki csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ideiglenes vezetőjének addig, amíg a tagállamok megegyezésre nem jutnak az új főigazgató személyéről. A NAÜ hétfőn jelentette be, hogy hetvenkét éves korában elhunyt Amano Jukija, a szervezet főigazgatója. A 171 tagországot tömörítő, a nukleáris fegyverek terjesztését tiltó atomsorompó-egyezmény betartatása felett őrködő szakosított ENSZ-szervezetet Amano Jukija 2009 óta vezette. Az ő vezetése alatt bízták meg a NAÜ-t azzal, hogy ellenőrizze a 2015-ben az iráni atomprogramról megkötött egyezmény betartását. Cornel Feruţă eddig a bécsi székhelyű NAÜ főkoordinátoraként, a főigazgató kabinetfőnökeként tevékenykedett. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 07.25)

Demeny Andrei