Festivalul ICon Arts Transilvania a debutat cu două concerte spectaculoase la Mediaș și Biertan

Ediția a XVII-a a Festivalului ICon Arts Transilvania a debutat luni seară la Mediaș prin concertul de excepție susținut de Musica Ricercata și soprana Rodica Vică, în fața unui public pe cât de numeros, pe atât de entuziast. Concertul, intitulat „BarockIn’ Transylvania” a avut loc în incinta Bisericii fortificate „Sf. Margareta” și s-a desfășurat sub semnul Revelației, una dintre temele Ediției 2019. Despre cum a fost la deschidere și amănunte despre programul săptămânii în curs, în rândurile ce urmează.

Cuvântul înainte a aparținut lui Sebastian Gheorghiu, directorul Festivalului care a ajuns anul acesta la Ediția cu numărul 17. A vorbit despre programul bogat, diferit de la an la an, la ediția aceasta 12 localități găzduind evenimente aproape în fiecare zi în perioada 22 iulie – 10 august.

„Deși fiecare spectacol va avea o poveste a sa și se va distinge prin unicitate, toate evenimentele sunt unite pe harta Transilvaniei prin prospețime, creativitate și în general prin experiența Festivalului care unește, la rândul său, comunități în jurul artelor contemporane ”, a declarat fondatorul ICon Arts.

M85_6933.jpg

Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Gabriel Bebeșelea, dirijor și fondator al ansamblului Musica Ricercata: „Acest concert se conturează în jurul ideii de sincronism, fiindcă, după cum vom vedea împreună în această seară, muzica din Transilvania era în legătură directă cu ceea ce se întâmpla în muzica europeană de secol XVII sau XVIII.”

Cel de-al doilea eveniment, parte din proiectul „5 pentru Vieru”, a avut loc miercuri seară, de această dată într-un alt spațiu emblematic al Transilvaniei: Cetatea de la Biertan. În acest proiect, cinci compozitori și cinci interpreți români vor omagia personalitatea compozitorului Anatol Vieru realizând cinci lucrări noi pornind de la creația sa.

Sub coordonarea compozitoarei Diana Rotaru, miercuri au fost interpretate lucrări în primă audiție realizate în urma laboratorului ICon Arts Composers Residence 2019. În prezența unui public numeros prezent și la acest eveniment, au fost prezentate compoziții de Sabina Ulubeanu, Sebastian Androne – Nakanishi, Sebastian Țună, Andrei Petrache și Mihai Murariu. Concertul a avut loc chiar în interiorul Bisericii fortificate de la Biertan, acustica sa amplificând efectul emoționant al lucrărilor interpretate de Adrian Buciu – flaut, Andreea Țimiraș – violoncel, Irina Radulescu – marimbă, Mihai Murariu – pian și Ladislau Csendes – vioară. Programul spectaculos și interpretările de excepție au generat aplauzele îndelungate ale publicului format din turiști, localnici și invitați internaționali.

M85_7027.jpg

Programul săptămânii continuă cu alte cinci evenimente

Joi, 25 iulie, de la ora 18:00, la Viscri va avea loc concertul de jazz „Un american la Paris”, parte și din Săptămâna Haferland, iar vineri publicul este invitat la concertul de operă din Biserica evanghelică de la Richiș care va începe la ora 19:00. Sâmbătă, în incinta fortificației de la Alma Vii, de la ora 18:00 este programată premiera spectacolului de teatru „Atlasul imaginarului colectiv”, un concert la patru violoncele va avea loc tot sâmbătă la Criț de la ora 16:00 , săptămâna încheindu-se duminică, de la ora 20:00, la Râșnov cu o altă premieră: un spectacol inedit de teatru – jazz rezultat al laboratorului creativ desfășurat tot la Râșnov.

Evenimentele sunt completate de vizite ghidate, gastronomii locale și demonstrații de meșteșuguri, toate făcând parte din Șezătoarea postmodernă. 

Programul complet este disponibil pe www.iconarts.ro și pe pagina de Facebook ICon Arts, iar intrarea va fi liberă, recomandată fiind rezervarea la adresa reservations@iconarts.ro

M85_6936.jpg