Revista presei internaţionale – 25 iulie 2019

După cum era de aşteptat, atenţia presei internaţionale se îndreaptă mai ales asupra Marii Britanii, unde, miercuri, la reşedinţa premierilor britanici din Downing Street 10, „s-a schimbat garda”: premierul britanic Theresa May şi-a prezentat oficial demisia în faţa Reginei Elisabeta II, iar mai apoi regina l-a primit pe noul premier, Boris Johnson, căruia i-a cerut oficial să formeze guvernul.
„Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, este ca Trump. Numai că nu e”, titrează cotidianul american USA Today. Ziarul notează că Johnson este „un personaj excentric, înclinat spre gafe, deseori cu un comportament dispus să jignească deopotrivă aliaţii şi adversarii, ceea ce a făcut ca el să fie comparat cu preşedintele Donald Trump”. În privinţa relaţiilor americano-britanice, ziarul afirmă că „atâta timp cât Johnson sprijină tot ce declară Trump pe Twitter, iar temperamental, amândoi sunt „impulsivi”, nu prea contează cine stă în Downing Street la nr.10″. În ziarul britanic „The Guardian”, un editorialist opinează: „Regatul Unit a ajuns în stare de incandescenţă, iar acum e condus de un om care se joacă cu chibriturile”. Dar să vedem ce spun şi ziarele din alte ţări: „Fostul primar al Londrei e hotărât ‘să scoată cu orice preţ’ Marea Britanie din Uniunea Europeană”, scrie francezul Le Monde. Iar cotidianul spaniol El País notează şi el că „Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană cu sau fără acord, dar parlamentarii vor totuşi să evite un ‘Brexit sălbatic'”.
În Statele Unite, a fost aşteptată cu mult interes mărturia în faţa Congresului a lui Robert Mueller, consilierul special care a supervizat mult discutatul raport pe tema presupuselor nereguli comise de preşedintele Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Publicaţia americană Rolling Stone subliniază că, „pe Twitter, preşedintele Trump a declanşat o adevărată furtună”, după care citează şi o serie de mesaje din care spicuim şi noi: „De departe, cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria Statelor Unite” sau: „De ce nu i-a anchetat Robert Mueller chiar pe anchetatori?”, întreabă preşedintele Trump, după care se declară un „preşedinte extrem de nevinovat” şi conchide: „Păstraţi America măreaţă!”. Dar în ziarul italian La Repubblica, actorul Robert de Niro i se adresează lui Mueller: „În dosarul Russiagate, avem încă nevoie de glasul tău”.
În sfârşit, atenţia ziarelor străine nu ocoleşte nici România: „Prim-ministrul Dăncilă, candidată la alegerile prezidenţiale din partea stângii”, titrează cotidianul francez Le Figaro. După care acelaşi ziar observă că, „potrivit sondajelor, preşedintele Klaus Iohannis pare să fie sigur că va obţine un al doilea mandat”. Ziarul ungar Magyar Hírlap notează şi el că „Viorica Dăncilă a devenit candidata PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie”, dar şi că „PSD ar dori ca partenerul său mai mic, ALDE, şi partidul Pro România al lui Victor Ponta să-i susţină şi ele candidatul, dar deocamdată cele două partide nu au ajuns la un numitor comun”. Referindu-se la acelaşi eveniment, un ziar elveţian, Neue Zürcher Zeitung, subliniază însă că „decizia finală se va afla cu ocazia Congresului PSD, programat pe data de 3 august”.(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)/adanga/dsirbu