La Sighişoara începe cea de-a 26-a ediţie a celui mai vechi şi mai renumit festival medieval din România

La Sighişoara începe, astăzi, cea de-a 26-a ediţie a celui mai vechi şi mai renumit festival medieval din România. La eveniment vor participa peste 250 de artişti din ţară şi din străinătate.
Reporter: Marcela German – Cetatea Sighișoarei se animă deja și ajung, încetul cu încetul, valurile de artiști din țară, dar și de peste hotare, din Ungaria, Ucraina și Italia, pregătiţi să redea cetății medievale farmecul și atmosfera secolelor XIII şi XVII. Regizorul artistic, aceleași ca la primele ediții, Mihai Serghei Todor, a propus ca temă de anul acesta să fie misterul medieval.
Mihai Serghei Todor: Un spectacol central este spectacolul /…/. Se împlinesc cam 25 de ani de când s-a jucat prima oară aici în Sighișoara. E ceva inedit pentru că e ca un spectacol itinerant. Vor fi pe episoade, pe tablouri care se întâmplă în diverse spaţii.
Reporter: În cele cinci tabere, amenajate în cetate și în oraș, publicul e așteptat cu reconstituiri istorice, dueluri, concerte, dansuri medievale, demonstrații militare, jonglerii și ateliere artistice. Armele sunt și ele o atracție pentru cei care vor încerca să le mânuiască.
Mihai Serghei Todor: Vor fi confruntări cu cai, chiar două tabere de cai, tătarii și o tabără de teutonii Transilvaniei. Pe lângă asta, vor fi niște reconstituiri istorice făcute de mai multe grupări de cavaleri, legat de Vlad Ţepeş, alta este legată de comitele din zonă.
Reporter: Deschiderea oficială este programată la ora 18:00, iar festivalul își va închide porțile duminică seara, cu proiecție video pe turnul cetăţii./lalexandrescu/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iulie)