de Silvia Iliescu

În toamna lui 1946 Constantin Teja era doar de formă membru al Frontului Plugarilor ce făcea parte din Blocul Partidelor Democrate. Convingerile anticomuniste îi rămăseseră lui Constantin Teja neschimbate şi avea să voteze cu ţărăniştii, la secţia de votare din Săcălaz, judeţul Timiş. Acolo a întâlnit şi oameni care erau convinşi că partidele din BPD „erau de viitor”, ceea ce arată că propaganda lor avea ceva efect. Pentru ca să vă puteţi bucura de munca voastră, de pământul vostru şi de proprietatea voastră pe care Blocul o va consfinţi şi întări, pentru a vedea şcoli moderne pentru copiii voştri şi Biserica voastră ridicată la loc de cinste, acum, în aceste clipe mari prin care ţara noastră trece, în faţa conştiinţei voastre, în faţa Patriei şi a viitorului ei, fiţi demni şi patrioţi votând Lista nr. 1 a Blocului Partidelor Democratice”, aşa scria în Apelul BPD către alegători. Era un cântec de sirenă, amăgitor, aşa cum avea să se dovedească mai târziu…

„Eu, la alegeri, deşi eram la Tomnatec acuma cu domiciliul, figuram pe listele de la Săcălaz. Şi m-am dus la Săcălaz să votez. Cei care erau cu Blocul Partidelor Democratice votau de două-trei ori. Intrau şi votau, eu am văzut acest lucru! Şi erau şi doi pe care-i cunoşteam foarte bine. <Ce faceţi, măi?!> <Hai, băi>, zice, <ăsta e viitorul!> <Bine…> Adevărul este, cu toate acestea, că [deşi] votau ăia şi de două şi de trei ori, tot ţărăniştii au ieşit! Dar au fost schimbate… [rezultatele]. Cei care au votat cu ţărăniştii, le-au trecut la Bloc, pentru că ei conduceau alegerile!

[Mai târziu], la Ţurcanu [la închisoare, la Piteşti], în schingiuiri, întreabă pe unii Levinschi, […] zice: <Băi, ce credeţi voi? Au fost măsluite alegerile din ’46, sau n-au fost măsluite?> <Nu! Au fost corecte!>, ziceau ceilalţi… <Teja, tu ce părere ai?> Zic: <Au fost măsluite, domnule Levinschi!> A început să râdă: <Uite, bă! Voi sunteţi bandiţi! Toţi ştiţi că au fost măsluite, dar faceţi pe placul nostru, ca să credem că aţi trecut de partea noastră. Uite, mă, singurul care este pe poziţie, dar e corect, mă, şi spune adevărul… Aşa este, au fost măsluite!>…”

[Interviu de Lavinia Ivaşcu, 2000]