„Un Brexit fără acord ar putea duce la o Irlandă unită”, afirmă premierul Leo Varadkar

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că un Brexit fără acord ar putea duce la o Irlandă unită, în condiţiile în care tot mai mulţi nord-irlandezi vor ajunge să „pună la îndoială” uniunea cu Marea Britanie.

Afirmaţiile liderului irlandez survin după ce noul premier britanic, Boris Johnson, a declarat că actualul acord de Brexit este inacceptabil şi a trasat ca o „prioritate” pentru guvernul său de dreapta pregătirea de ieşire din UE în lipsa unui acord. Tensiunile legate de acordul de retragere se concentrează asupra aşa-numitului „backstop” irlandez – un mecanism menit să menţină piaţa unică europeană şi să prevină o frontieră dură între Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru UE.

Varadkar a avertizat vineri, la o şcoală de vară din Donegal, că un Brexit fără acord ar putea determina tot mai multe persoane din Nord să pună sub semnul întrebării uniunea cu Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. „Oameni pe care i-aţi putea descrie ca naţionalişti moderaţi sau catolici moderaţi, care au fost mai mult sau mai puţin mulţumiţi de status quo, vor privi mai mult către o Irlandă unită”./mbrotacel/dsirbu

www.ndtv.com – 28 iulie