Şoferii români, pe locul doi printre cetăţenii străini care cumpără e-vignete în Bulgaria

Începând cu luna decembrie 2018 până la începutul lunii iunie a acestui an, în Bulgaria au fost vândute peste 184.000 de vignete electronice pentru autovehicule înmatriculate în România. Dintre acestea, peste 122.000 au fost autoturisme, iar 62.000, vehicule cu masa de peste 3,5 tone. În cursul lunii iunie, ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Petia Avramova, a inspectat podul Ruse-Giurgiu, unde a verificat activitatea angajaţilor Direcţiei naţionale de colectare a taxelor la intrarea în Bulgaria din România şi a fost informată în legătură cu funcţionarea sistemului electronic de taxare din regiune. Valoarea totală a e-vignetelor vândute maşinilor româneşti a fost de peste 4,7 milioane de leva (circa 2,3 milioane de euro), ceea ce situează România pe locul doi, după Turcia, în ceea ce priveşte achiziţionarea de vignete electronice din Bulgaria. Vameşii de la punctul de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu au informat-o pe Petia Avramova că şoferii români preferă să achiziţioneze e-vignetele de la terminalele de autotaxare.

Pentru a veni în sprijinul călătorilor, în cadrul punctului de frontieră funcţionează patru astfel de terminale şi două ghişee pentru vânzarea de vignete electronice, la care se poate plăti şi în numerar. În zilele de sfârşit de săptămână, când traficul este intens, autorităţile bulgare asigură suplimentarea personalului, inclusiv cu angajaţi vorbitori de limbă română, care distribuie broşuri cu informaţii la intrarea în Bulgaria. Ministrul dezvoltării regionale din Bulgaria a remarcat că vânzările de e-vignete cresc odată cu începerea sezonului estival. Datele sugerează că anul trecut, România a furnizat cei mai mulţi turişti străini în Bulgaria – 1.377.009, cu 20,9% mai mult comparativ cu anul 2017. Potrivit ministrului Avramova, deoarece românii vizitează Bulgaria în special în perioada verii, este recomandat ca şoferii să utilizeze toate mijloacele de achiziţionare a vignetelor electronice, cea mai simplă modalitate fiind accesarea site-ului www.bgtoll.bg. Site-ul funcţionează în limbile română, bulgară, engleză, germană, sârbă, rusă, turcă şi greacă şi conţine informaţii despre vigneta electronică şi achiziţionarea acesteia online, despre sistemul electronic pentru colectarea de taxe de drum, despre controalele şi verificările efectuate pe drumurile naţionale din Bulgaria.

Din data de 16 august 2019, Bulgaria va introduce, în exploatare tehnică, sistemul electronic pentru colectarea de taxe de drum, bazat pe distanţa parcursă denumit Toll Sistem, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone. De la 1 martie 2020, sistemul electronic Toll Sistem va fi introdus şi în exploatare comercială. Tarifele pentru diferitele mijloace de transport, având în vedere distanţele parcurse, vor fi stabilite printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri al Bulgariei. Până atunci, utilizatorii reţelei rutiere vor continua să plătească vignetele electronice pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone, în funcţie de necesitate: lunară, săptămânală sau de week-end./ddaniela