Ultima zi a Târgului Gaudeamus Litoral 2019

Este ultima zi a Târgului Gaudeamus Litoral, organizat de Radio România în Piaţeta Perla din Mamaia. Vizitatorii sunt aşteptaţi la standurile editurilor, la festivitatea de decernare a trofeelor târgului, precum şi la programul artistic cu muzică de fanfară, cântece populare, dansuri cu Ansamblul Folcloric „Doruleţul” Tulcea, Ansamblul Ruşilor Lipoveni şi cel de dansuri ţigăneşti. Aseară, cei prezenţi la eveniment au avut parte de poezie şi muzică folk. Moderatorul întâlnirii cu membrii Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia, a fost Emilia Dabu, care i-a vorbit colegei noastre Liliana Fustanela de la Radio România Constanţa, despre cel mai recent volum al său.

Poezia este culoarea din viaţa noastră. Dar portalul iubirii, poarta de intrare principală către suflet care este, doamnă Emilia Dabu?

Emilia Dabu: Cred că este sufletul, spiritul şi inima. Acest „Portal al iubirii” este a tresprezecea carte. Mi-a adus cele mai mari bucurii această a 13-a carte, deși se spune că 13 nu este un număr care să aducă bucurie. Eu am citit că inițiații ştiau că 13 este numărul celui evoluat, celui care îndrăznește să facă pasul dincolo de realitate, iar faptul că poți să deschizi brațele, portalul inimii, portalul sufletului, portalul minții, mai ales să deschizi sufletul, să deschizi ușa celei mai frumoase dintre lumi, lumina iubirii.

Realizator: Nu știm niciodată ce ne oferă destinul și de aceea cel mai frumos este să așteptăm să ne vină rândul, căci fără dragoste nimic nu e. Este loc pentru toți în acest Univers – mai spune Emilia Dabu, care nu încurajează promovarea urâtului în creație.
Emilia Dabu: Dacă într-o zi va veni vremea să-ți trăiești acțiunea propriei cărți, ce ne-am face noi cu acele cărți monstruoase? Eliade nu a suportat niciodată promovarea urâtului în creație, în pictură sau în literatură sau mai ştiu eu ce, şi pentru aceea îl iubesc. La fel de frumos și de pur a fost și Eminescu. Ajunge zilei urâțenia și răutatea, haosul în care trăim.
Reporter: Târgul Gaudeamus Litoral 2019 se încheie astăzi, în piațeta Perla din stațiunea Mamaia la ora 21:00./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august