Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că inflaţia se va menţine peste nivelul de 3,5% până la sfârşitul acestui an

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că inflaţia se va menţine peste nivelul de 3,5% până la sfârşitul acestui an, adică va depăşi limita superioară fixată de Banca Naţională.

Mugur Isărescu a mai spus, ieri, că bugetul de stat este relativ tensionat, dar a precizat că BNR observă şi încurajează tendinţa guvernului de a ţine lucrurile sub control prin păstrarea ţintei de deficit bugetar, uşor sub nivelul de anul trecut.

Mugur Isărescu: Încurajăm un asemenea comportament pe toate căile care stau la dispoziția Băncii Naționale. Am observat în ultima lună și o anumită creștere a veniturilor bugetare, ceea ce nu este de neglijat. Suntem preocupați, dar nu vedem lucrurile în negru și lucrăm cu guvernul pentru ca într-un an electoral, un an dificil din punct de vedere social, politic, să se păstreze toate echilibrele, și echilibru financiar și economic, dar şi echilibru social și politic.

Realizator: Mugur Isărescu a spus că aşteaptă rectificarea bugetară anunţată de guvern pentru a face mai multe consideraţii pe această temă. Deficitul bugetar pe primul semestru al anului a fost de 1,94% din Produsul Intern Brut, în creştere de la 1,4% după primele cinci luni, potrivit datelor publicate săptămâna trecută. Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, pentru a noua oară consecutiv./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august