Premierul Republicii Moldova a cerut procurorilor să investigheze situaţia legată de monopolul asupra exportului de nuci

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut astăzi procurorilor să investigheze situaţia legată de monopolul asupra exportului de nuci, impus în fosta guvernare.

Republica Moldova ocupă locul patru în lume la exportul de nuci. Guvernul urmăreşte de asemenea să destructureze schemele de export ilegal de alcool etilic, după cum relatează de la Radio Chişinău, Victor Pogor.

Reporter: Premierul Maia Sandu a făcut un nou apel către Procuratura Generală să investigheze situația legată de exportul de nuci moldovenești, în urma unor măsuri impuse de fosta guvernare care au condus la instituirea unui monopol în acest sector.

Potrivit Maiei Sandu, fosta guvernare ar fi impus o taxă de 50 de eurocenți pentru fiecare kilogram de nuci exportat, iar agenților economici care au criticat decizia le-au fost create impedimente la vamă sau chiar le-au fost deschise dosare penale. Cel puțin două companii ar fi fost de acord să achite această taxă și astfel s-a instituit acest monopol la exportul nucilor, a spus Maia Sandu.

Ex-premierul Pavel Filip neagă acuzațiile și se arată indignat de faptul că guvernul Maiei Sandu se concentrează pe acest subiect, în timp ce există probleme mult mai grave la exportul strugurilor, merelor sau vinului. Conform datelor oficiale, Republica Moldova ocupă locul patru în lume la exportul de nuci. Volumul total al producției anuale de nuci se estimează la 14.000 de tone dintre care 10.000 de tone se exportă.

Tot în ședință de guvern, ministrul de interne Andrei Năstase s-a referit la necesitatea destructurării schemelor de export ilegal de alcool etilic. El a propus Serviciului Fiscal de Stat să instituie posturi de control fiscal la producătorii de alcool etilic./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august