2019. augusztus 9

A külföldi románoknak három nap áll rendelkezésre az urnákhoz járuláshoz az őszi elnökválasztáson

A külföldön élő románoknak – beleértve a Moldova Köztársaságban tartózkodó állampolgárokat is – három nap áll rendelkezésre az urnákhoz járuláshoz az őszi elnökválasztáson. Ugyanakkor levélben is leadhatják szavazatukat és kérhetik újabb szavazókörzetek megnyitását.Daniel Ioniţă, Románia kisinyóvi nagykövete sajtóértekezletén közölte, hogy a Moldova Köztáraságban tartózkodó román szavazók november 8-án, 12 óra és 21 óra között voksolhatnak, illetve szombaton és vasánap, 7 óra és 21 óra között.Mi több, azok, akik vasárnap 21 órakor a szavazókörzetekben tartózkodnak, éjfélig, azaz 23:59 óráig szavazhatnak. Azok akik, levélben szavanak, szeptember 11-ig regisztrálniuk kell személyes adataikat az Állandó Választási Hatóság honlapján, szögezte le a nagykövet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Leáll a termelés a govorai szódagyárban

A govorai szódagyár lengyel tulajdonosa bejelentette, hogy szeptember közepén leállitja a termelést és massziv elbocsátásokba kezd. A társaság közleményében megjegyzi, hogy 600 alkalmazottja közül 500-nak kénytelen felbontani a munkaszerződéseket. A termelés leállitásának fő oka az egyik nyersanyag – ipari gőz – árának folyamatos növekedése. A társaság szerint az ipari gőz az utóbbi évben mintegy 135%-al drágult. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Az USS Porter amerikai romboló Fekete-tengeri misszióban vesz részt

Az USS Porter amerikai rombolót Fekete-tengeri misszióba küldték, a tengeri stabilitás növelése érdekében, valamint azért, hogy tanubizonyságot tegyen a NATO-tagországoknak és a regionális partnereknek nyújtott amerikai támogatásról, közölte az Európáért és Afrikáért felelős amerikai tengeri erő. Az amerikai haditengerészet 6-ik flottájához tartozó romboló a hatodik amerikai hadi hajó, amely az idén a Fekete-tengeren küldetésben vesz részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

A romániai határrendészek tíz irakit találtak egy kamionban a Nagylak-Csanádpalota határátkelőhelyen

Tíz iraki állampolgárt – három férfit, három nőt, és négy gyermeket – fedeztek fel a romániai határrendészek péntek hajnalban egy török kamionban a Nagylak-Csanádpalota határátkelőhelyen, közölte honlapján a román határrendészet. A török állampolgár által vezetett, török rendszámú kamion Törökországból Lengyelországba szállított árut, amikor hajnalban Romániából való kilépésre jelentkezett.Az előzetes vizsgálat során kiderült, mindannyian iraki állampolgárok, és korábban valamennyien menedéket kértek Romániában. Mint mondták Nyugat-Európába szerettek volna eljutni Magyarországon keresztül. A török sofőr ellen embercsempészet, mig az iraki bevándorlók ellen tiltott határátlépési kísérlet miatt indítottak vizsgálátot.(RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 08.09)/rganciu

Rozalia Ganciu, RADOR