RFI: Acuzații DNA: Șeful Oracle România, mită de 800.000 de euro. Contracte suspecte cu ANAF și CNAS

Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, este oficial urmărit penal pentru luare de mită. Anunțul a venit joi de la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. DNA susține că Mîndruțescu a primit mită de peste 800.000 de euro din partea unor firme din sectorul IT, care ulterior au obținut contracte importante cu instituții publice.

Într-un comunicat oficial remis presei, DNA anunță că a pus în mișcare acțiunea penală față de directorul Oracle România. Sorin Mîndruțescu va fi sub control judiciar, fiind acuzat că ar fi luat mită 869.413 euro, în opt situații diferite, în perioada 2009-2013. Banii ar fi fost pretinși și primiți de la reprezentanții unor firme de IT pentru obținerea de către acestea de contracte avantajoase cu anumite instituții ale statului.

Practic, Mîndruțescu s-ar fi folosit de poziția sa de conducere în cadrul filialei din România a companiei americane de calculatoare Oracle pentru a favoriza anumite firme în procesul de obținere a acestor contracte.

Mai exact, șeful Oracle România ar fi primit mită, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția respectivelor firme oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei Oracle. Lucrurile se complică și mai mult pentru că, în acest mod fraudulos, după cum susțin procurorii, respectivele societăți au ajuns să participe la licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat. Printre acestea: Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Nu este clar deocamdată dacă aceste instituții au suferit prejudicii sau dacă șefi din respectivele instituții sunt în vreun fel implicați.

În acest dosar, procurorii DNA au stabilit o cauțiune în valoare de 500.000 euro care trebuie depusă de către Sorin Mîndruțescu la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție. Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

https://www.rfi.ro/social-113507-sef-oracle-romania-mita-contracte-suspecte-anaf-cnas

RFI – 8 august – Mircea Oprea