Guvernul a făcut prima rectificare bugetară din 2019

Guvernul a făcut ieri prima rectificare bugetară din 2019, despre care ministrul finanţelor a spus că este una pozitivă şi va asigura bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului. Şi primăriile primesc mai multe fonduri, dar sunt şi ministere, precum cel al Educaţiei, care pierd bani, pentru că ar fi avut bugetele supradimensionate, potrivit reprezentanţilor executivului. Andrei Şerban cu detalii în Radiojurnal.
Reporter: Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat că Produsul Intern Brut a depășit, pentru prima oară, pragul de 1.000 de miliarde de lei, iar creșterea economică pe primul trimestru a fost de 5%. Eugen Teodorovici a mai spus că se respectă pragul deficitului bugetar de 2,76% și a dat asigurări că salariile și pensiile vor fi plătite până la sfârșitul anului.
Eugen Teodorovici: Rectificarea bugetară asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor și, desigur, sumele necesare proiectelor de investiții, aflate în derulare și cele care sperăm noi că se vor începe până la final de an și care vor înregistra și plăți aferente. Nu este vorba de tăieri de fonduri sau de reduceri de finanțare. Este vorba doar de a corecta, poate, anumite supradimensionări, supraestimări inițiale, făcute la momentul la care s-a elaborat bugetul anului 2019.
Reporter: Eugen Teodorovici a mai spus că rectificarea bugetară va oferi un miliard de euro comunităților locale pentru cheltuieli în domeniul asistenței sociale și pentru investiții. Tot prin rectificare bugetară se va încheia restituirea taxei auto și a dobânzilor aferente.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 august