Pelerinaj la mănăstirea Putna

Creştinii cinstesc astăzi, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, sărbătoarea care aminteşte de momentul plecării Sfintei Fecioare Maria din lumea aceasta.
Reporter: Remus Rădulescu – În creștinism se păstrează tradiția conform căreia Sfânta Fecioară Maria a fost ridicată la cer după moarte. Mormântul ei de la Ierusalim a fost găsit gol, atunci când apostolul Toma, absent la înmormântare, a deschis după trei zile în mormântul ca s-o mai vadă o dată pe Maica Domnului. La Ierusalim se păstrează și astăzi mormântul gol în Biserica Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Fecioară Maria este omul care se bucură în creștinism de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi. Credincioșii își pun nădejdea în mijlocirea ei și de aceea cele mai multe rugăciuni se îndreaptă către ea. Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România, de aceea sărbătoarea de astăzi este prilejul celor mai mari pelerinaje.
Realizator: Sute de mii de pelerini se află la mănăstirile ortodoxe Nicula, Rohia, Moisei, Putna, Sâmbăta, Hodoş Bodrog şi Basilicile romano-catolice de la Cacica şi Maria Radna. La Mănăstirea Putna se află corespondenta noastră, Mihaela Buculei. Bună dimineaţa!
Reporter: Mihaela Buculei – Bună dimineaţa! În fiecare an, pe 15 august, credincioșii vin la Putna, aici fiind sărbătorit Hramului mănăstirii, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. An de an în această zi se organizează pelerinaje, însă la Putna oamenii vin mai devreme cu una sau două zile, pentru a îngenunchia la mormântul voievodului Moldovei și pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La pelerinajele din data de 15 august nu participă doar credincioșii din țară, ci și din străinătate. Manifestările religioase au început la Putna încă de ieri, de dimineață, cu aducerea spre închinare a sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul „Sfinții apostoli Petru și Pavel” al mănăstirii, în baldachinul din incinta mănăstirii. În această dimineață a avut deja loc slujba de sfințire a aghesmei mici a Sfântului Maslu în incinta mănăstirii, a urmat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar la ora 9:30, la Sfânta Liturghie, sunt așteptați mii de credincioși. Astăzi, trenul Regio către Putna a plecat din Suceava mai devreme cu o oră, pentru a permite tuturor pelerinilor să ajungă la timp la slujbă. La Putna și-a anunțat participarea și premierul României, doamna Viorica Dăncilă.
Realizator: Mulţumim. A fost în direct corespondenta noastră, Mihaela Buculei. De sărbătoarea Sfintei Maria Mare, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Moisei din judeţul Maramureş./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 august)