Mai mulţi deputaţi îi cer premierului Boris Johnson să convoace de urgenţă parlamentul britanic

La Londra, peste 100 de deputaţi au cerut convocarea de urgenţă a parlamentului britanic, pe fondul temerilor că premierul Boris Johnson ar acţiona mai degrabă pentru un Brexit fără acord la 31 octombrie. Într-un astfel de scenariu, rapoarte guvernamentale, publicate de presa de la Londra, arată că Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, de alimente şi de medicamente. Transmite corespondentul RRA în capitala britanică, Dan Vasiliu:
Reporter: „Ţara noastră este în pragul unei crize economice. Ne aflăm în faţa unei urgenţe naţionale şi parlamentul trebuie convocat imediat.”, se arată în scrisoarea semnată de cei peste 100 de deputaţi. Premierul Boris Johnson este hotărât să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent dacă va reuşi sau nu să renegocieze acordul cu Bruxelles-ul. El se va întâlni, în această săptămână, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel, cărora intenţionează să le transmită că mai au doar două luni la dispoziţie pentru a negocia un acord care să poată fi acceptat şi de Parlamentul de la Londra.
„Suntem pregătiţi pentru orice rezultat, chiar dacă nu vom ajunge la un acord, dar, în orice caz, voi face un efort pentru a găsi soluţii până în ultima zi de negocieri” – a declarat cancelarul german, într-o dezbatere organizată la Berlin.
Pe de altă parte, documentele guvernului britanic publicate de presa de la Londra arată că executivul se aşteaptă la penurii de combustibil, alimente şi medicamente, în cazul unui Brexit fără acord. Ministrul însărcinat cu pregătirile pentru o ieşire fără acord, Michael Gove, susţine, însă, că documentele ajunse în posesia presei reprezintă o sperietoare folosită de adversarii Brexitului şi că estimările respective sunt valabile doar pentru cel mai rău scenariu posibil, care este, în viziunea sa, foarte puţin probabil să prindă contur./aburtoi/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 august)