Președintele român îi cere lui Donald Trump mărirea prezenței militare americane în țară

EMERGING EUROPE (Marea Britanie), 21 august 2019 – Klaus Iohannis, președintele României, i-a spus omologului său american Donald Trump că numărul trupelor americane staționate în țara sa ar trebui suplimentat.

„Am transmis clar că suntem pregătiți să găzduim un contingent mai mare de forțe americane, iar președintele Trump a părut deschis la idee”, a declarat dl Iohannis în urma unei întâlniri cu dl Trump de pe 20 august la Washington. E a doua oară în decurs de doi ani când președintele român vizitează Washingtonul.

Cei doi conducători au discutat despre comerț și investiții, dl Iohannis declarând că „trebuie făcut mai mult” pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale. „Este crucial ca noi să găsim noi domenii în care putem coopera”, a declarat el. „Energia, IT-ul și industria apărării sunt trei astfel de domenii.”

Dl Trump a lăudat eforturile președintelui român în lupta anticorupție și a declarat că „Dl Iohannis va evolua foarte bine la următoarele alegeri”.

România va avea alegeri prezidențiale în noiembrie, la care se anticipează în general că dl Iohannis va obține un al doilea mandat.

Președintele american și-a reiterat totodată sprijinul pentru a li se permite românilor să călătorească în SUA pentru până la 90 de zile fără să aibă nevoie de viză, o chestiune importantă pentru cetățenii țării.

România nu îndeplinește încă standardele pentru a deveni parte a programului de scutire de vize.

Traducere: Andrei Suba