În acest weekend, România va avea din nou doi sportivi în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving. Constantin Popovici revine în etapa a șasea din cea mai spectaculoasă competiție de high diving din lume, după o accidentare, iar Cătălin Preda se întoarce în locul unde anul trecut a obținut primul podium la chiar prima sa participare în competiție.

Cei mai buni săritori de high diving din lume se întâlnesc în acest weekend la Mostar, în Bosnia și Herțegovina, locul unde se desfășoară penultima etapă din Seria Mondială Red Bull Cliff Diving. De pe platforma amplasată la o înălțime de 27 de metri pe legendarul pod Stari Most, care leagă cele două părți ale orașului vechi din Mostar, vor sări în râul Neretva atât Constantin Popovici, cât și Cătălin Preda, ambii sportivi încercând să obțină un rezultat cât mai bun pentru a-și asigura prezența la toate etapele din sezonul viitor.

După un început de sezon excelent, cu un loc secund în Filipine și o victorie în Irlanda, Constantin Popovici s-a accidentat înaintea etapei de la Polignano a Mare și a fost nevoit să facă o pauză de trei etape. După o perioadă intensă de recuperare, Constantin Popovici este pregătit să sară din nou pentru un loc pe podium.

„M-am pregătit în ultimele zile în Austria și cred că până în ziua concursului o să fiu din nou în cea mai bună formă. Din punct de vedere fizic mă simt bine și am sărit din nou de la 27 de metri după o pauză de aproape trei luni. Sper să îmi fac săriturile mele bune și să revin în lupta pentru un loc pe podium“, a spus Constantin Popovici.

Evoluția foarte bună din acest sezon i-a adus deja patru wildcard-uri lui Cătălin Preda, săritorul român revenind în acest weekend în etapa în care și-a făcut debutul anul trecut în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving. Cu o săritură perfectă în finala din 2018, executată în premieră, Cătălin Preda a terminat pe locul 3, acesta fiind cel mai bun rezultat obținut de un debutant în istoria competiției.

„După rezultatul de anul trecut nici nu am îndrăznit să visez că voi mai avea ocazia să sar încă o dată la Mostar. Este o senzație foarte plăcută să fiu din nou aici și voi face tot ce pot pentru a obține un rezultat bun. Prioritatea mea este să-mi execut săriturile cât mai bine și restul va veni de la sine. Am în program sărituri cu o dificultate ridicată și dacă totul funcționează bine și rezultatul va fi unul bun. Sper ca evoluția de aici să-mi aducă un loc și la Bilbao, în ultima etapă a sezonului”, a spus Cătălin Preda.

După un sezon în care a stabilit noi recorduri, britanicul Gary Hunt poate pleca de la Mostar cu Trofeul King Kahekili. După ce a primit doar note de 10 în etapa de la Beirut, o premieră în istoria competiției, și a câștigat titlul mondial în competiția FINA din Coreea de Sud, Hunt este clar principalul favorit în penultima etapă a sezonului.

Printre cei care vor încerca să urce pe cea mai înaltă treaptă a podimului se vor număra și mexicanul Jonathan Paredes, câștigător la Mostar în 2015, americanul Andy Jones și cehul Michal Navratil, toți aceștia fiind implicați și în lupta pentru un loc în top patru, loc care le-ar asigura automat prezența la toate etapele din 2020.

În competiția feminină, australianca Rhiannan Iffland este la un pas de titlu după ce a câștigat toate etapele de până acum. Și aici însă va fi o luptă strânsă pentru locurile care asigură automat prezența permanentă anul viitor între Yana Nestsiarava, Jessica Macaulay și Lysanne Richard.

Eleanor Townsend Smart și Maria Paula Quintero, cea mai tânără săritoare din istoria competiției, vor avea și ele un cuvânt de spus după o serie de rezultate bune în ultimele etape.

Finala de la Mostar va fi transmisă pe pagina oficială de Facebook a competiției, pe canalul de YouTube și pe Red Bull TV duminică 24 august, de la ora 15:30, ora României.

Clasament general masculin (după etapa a cincea din șapte)

1 – Gary Hunt GBR – 800 puncte

2 – Jonathan Paredes MEX – 460 p

3 – Andy Jones USA – 380 p

4 – Michal Navratil CZE – 370 p

5 – David Colturi USA – 310 p

6 – Kris Kolanus POL – 230 p

7 – Oleksiy Prygorov UKR – 230 p

8 – Steven LoBue USA – 220 p

9 – Catalin Preda (W) ROU – 210 p

10 – Blake Aldridge GBR – 180 p

11 – Constantin Popovici ROU – 160 p

12 – Alessandro De Rose (W) ITA – 118 p

13 – Nikita Fedotov (W) RUS – 60 p

14 – Slavik Kolesnikov (W) UKR – 40 p

15 – Orlando Duque (W) COL – 39 p

16 – Artem Silchenko (W) RUS – 30 p

17 – Nathan Jimerson (W) USA – 20 p

18 – Sergio Guzman (W) MEX – 9 p

18 – Manuel Halbisch (W) GER – 9 p

18 – Alain Kohl (W) LUX – 9 p

19 – Alberto Devora (W) ESP – 8 p

19 – Jucelino Junior (W) BRA – 8 p

19 – Miguel Garcia (W) COL – 8 p

Clasament general feminin (după etapa a cincea din șapte)

1- Rhiannan Iffland AUS – 800 puncte

2- Yana Nestsiarava BLR – 460 p

3- Jessica Macaulay GBR – 430 p

4- Lysanne Richard CAN – 370 p

5- Adriana Jimenez MEX – 340 p

6- Eleanor Townsend Smart USA – 290 p

7- Maria Paula Quintero (W) COL – 270 p

8- Iris Schmidbauer (W) GER – 180 p

9- Xantheia Pennisi (W) AUS – 150 p

10- Antonina Vyshyvanova (W) RUS – 120 p

11- Ginger Huber (W) USA – 70 p

12- Celia Fernandez (W) ESP – 70 p

13- Jacqueline Valente (W) BRA – 60 p

14- Aimee Harrison (W) CAN – 60 p

15- Genevieve Bradley (W) USA – 30 p

Calendar Seria Mondială Red Bull Cliff Diving 2019

24 august – Mostar, Bosnia și Herțegovina

14 septembrie – Bilbao, Spania