Numărul urşilor în judeţul Mureş este cu o mie de exemplare mai mare decât efectivul optim

În judeţul Mureş au fost identificaţi aproape 1.300 de urşi, faţă de 240, cât ar trebui să trăiască în această zonă. Autorităţile locale au înregistrat peste o sută cereri despăgubire pentru pagubele produse de aceştia, iar Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului a propus vânarea a 99 dintre ei în sezonul de vânătoare 2019-2020. Corespondenta Radio România Actualităţi Marcela German are detalii.
Reporter: Șeful Agenției de protecție a mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, a anunțat, în cadrul ședinței colegiului prefectural, că în județ au fost identificați cu peste 1.000 de urși mai mulți decât efectivul optim. Aceștia au produs sute de pagube, dintre care pentru 108 s-au cerut despăgubiri.
Dănuţ Ştefănescu: Soluția ar fi să se revină la cotele anuale de recoltare a urșilor pentru a ține un oarecare echilibru, a nu se dezvoltat foarte mult numărul de urși. Anul acesta au fost 108 cereri de despăgubiri pentru pagubele făcute de urși. S-au trimis 15 cereri de interogare prin cota de intervenție, s-au primit până în momentul de față cinci aprobări pentru recoltarea urșilor.
Reporter: Directorul Agenției de protecție a mediului Mureș spune că pentru a se obține o derogare procedura este destul de îndelungată, iar din acest motiv gestionarii fondurilor de vânătoare preferă să renunțe./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 august)