Parlamentul britanic revine din vacanță

Parlamentul britanic revine marţi din vacanță, iar opoziția a anunțat că va începe demersurile necesare pentru al obliga pe premierul Boris Johnson să ceară Bruxelului o nouă amânare, de data aceasta de 3 luni, pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Parlamentarii britanici au, însă, puțin timp la dispoziție, întrucât activitatea legislativului va fi din nou suspendată săptămâna viitoare. Corespondentul RRA la Londra, Dan Vasiliu, vine cu detalii.
Reporter: Premierul Boris Johnson i-a amenințat pe deputații conservatori, care intenționează să voteze alături de opoziție pentru blocarea Brexitului, că vor fi excluși din partid și nu vor mai putea candida la viitoarele alegeri. El a adăugat că demersul deputaților anti-Brexit nu face decât să diminueze foarte mult șansele de a încheia un nou acord cu Bruxellul și a lăsat să se înțeleagă că ar putea sfida voința parlamentului în cazul în care legea pentru amanarea Brexitului va fi adoptată.
„Vreau ca toată lumea să știe că sub nicio formă nu voi cere de la Bruxelles o amanare. Vom ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie, fără discuție. Între timp, să lăsăm echipele de negociatori să-și facă treaba fără a avea sabia lui Damocles deasupra capului și fără perspectiva unor alegeri. Eu nu îmi doresc alegeri și sunt convins că nici voi nu vă doriți alegeri” – a declarat Boris Johnson.
Analiștii politici consideră, însă, că această precizare a premierului legată de alegeri semnalează tocmai opusul, Boris Johnson transmițând voalat ce va face mai departe în cazul în care parlamentul va continua demersul său legislativ, iar în cazul în care se va ajunge la alegeri este anticipată o campanie în care premierul se va prezenta drept, politicianul care nu și-a dorit un scrutin, dar care este nevoit să se lupte cu deputații anti-Brexit pentru a respecta voința britanicilor exprimată în referendumul din 2016./ahincu/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (3 septembrie)