4 septembrie

A miniszterelnök-asszony várja az államfő válaszát az ügyvivő miniszterek kinevezésére tett javaslatával kapcsolatban

Viorica Dăncilă egy Facebook-bejegyzésében felhívta Klaus Iohannis figyelmét arra, hogy ne utasítsa el ok nélkül a javasolt ideiglenes tárcavezetők kinevezését. A kormányfő az energiaügyi, környezetvédelmi és a parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztériumok élére javasolt ideiglenes tárcavezetőket azt követően, hogy a Liberális Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormányból. Időközben az ALDE vezetősége úgy döntött, hogy kizárják a pártból mindazokat, akik parlamenti vagy kormányzati tisztségeket fogadnak el. A szóban forgó döntés előzménye az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) Teodor Meleşcanut, az ALDE alelnökét jelölte a Szenátus elnöki tisztségére.

Amint arról Alina Stănuţă, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE elnöke kijelentette, hogy pártja Ion Popa-t jelölte a tisztségre és kemény szavakkal bírálta volt koalíciós partnereit, akiket azzal vádolt, hogy át akarják csábítani saját frakciójukba az ALDE tagjait. Teodor Meleşcanu rádiónknak megerősítette, hogy elfogadta a jelölést a Szenátus elnöki tisztségére és reméli, hogy sikerül megszereznie a szükséges szavazatszámot. A politikus mindenkit arról biztosított, hogy amennyiben a Szenátus elnöke lesz, úgy pártatlanul látja majd el tisztségét. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a brassói Gaudeamus Könyvvásár

A Cenk alatti városban a Román Rádiótársaság második alkalommal rendezi meg az eseményt, amelyet ez alkalommal a Brassói Polgármesteri Hivatal is támogat. A vásár ma nyitja meg kapuit és vasárnapig (szeptember 8-ig) látogatható. A negyedszázada útjára indult Gaudeamus Könyvvásárnak ez a 115-ik rendezvénye. A vásár a Tanács téren (Piaţa Sfatului) van és naponta 10.00 és 21.00 óra között látogatható. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. (Rador Hírügynökség)

Terrortámadás áldozata lett egy román diplomata

Tálib harcosok intéztek támadást egy a külföldiek számára fenntartott kabuli kerület ellen, ahol egyebek mellett Románia Afganisztáni Nagykövetsége is működik. A terrorista akcióban egy román diplomata meghalt, egy másik pedig megsebesült – tájékoztatta a sajtót a külügyminisztérium. Ez utóbbit – amint egészségi állapota megengedi – mielőbb Európába kívánják szállítani, azért, hogy megfelelő orvosi szakellátásban részesüljön. A képviselet vezetőjét, valamint a nagykövetség védelmével megbízott csoport vezetőjét kivonták a körzetből és biztonságuk nincs veszélyben. (Rador Hírügynökség)

Gyenge eredmények születtek a pótérettségin

A pótérettségire jelentkező diákoknak mindössze egyharmada vizsgázott sikeresen – derül ki az oktatásügyi minisztérium által összesített eredményekből. Azok a diákok akik elégedetlenek a minősítésükkel még óvást nyújthattak be. Ezek elbírálása után, a végleges eredményeket szombaton, szeptember 7-én hirdetik ki. A pótérettségije hozzávetőleg 10.700 diáknak sikerült, ezek nagy többsége (8.049) az idén fejezte be középiskolai tanulmányait. (Radio România Actualităţi)

Csökkenhet egyes mezőgazdaságban használatos termékek és szolgáltatások hozzáadott értékadója (TVA)

Műtrágyáról, gyomirtókról, vetőmagokról, valamint a gazdák által igénybe vehető szolgáltatásokról van szó. Ezek esetében a hozzáadott értékadó 5%-al csökkenne. Ezt az a törvénytervezet tartalmazza, amelyet tegnap fogadott el a Képviselőház pénzügyi és költségvetési szakbizottsága. A jogszabály-tervezet egészéről a Képviselőház plénuma hozza meg a végleges döntést. A szakbizottsági vitán a pénzügyminisztérium képviselői elmondták, hogy támogatják a jogszabály-tervezetet, amelyik tiszteletben tartja az európai direktívákat. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador