2019. szeptember 9

 Rovana Plumb Románia európai uniós biztosjelöltje lett

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, jóváhagyta a javaslatot és Rovana Plumbot választotta Románia európai uniós biztosjelöltjének. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint Rovana Plumb jelölése nagy siker országunkra nézve és az új bizottsági elnök bizalmáról tanuskodik, amellyel a kijelölt román biztossal szemben viszonyul. A liberálisok szerint Rovana Plumb nem felel meg valamennyi kritériumnak. „Véleményünk szerint Viorica Dăncilă nagyon kockáztja Románia érdekét azzal, hogy Rovana Plumbot támogatja”, nyilatkozta Raluca Turcan pártelnök. Az USR-PLUS szövetség kategórikusan ellenzi e jelölést, annál inkább, hogy aggodalmak fogalmazódtak meg a jelölt integritása és kompetenciája tekintetében. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának elnöke is azt állitja, hogy Rovana Plumb egyáltalán nem felel meg egy uniós tárca vezetésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

Viorica Dăncilă egyik Hunyad megyei iskolában vett részt az új tanévnyitó ünnepségen

Viorica Dăncilă miniszterlenök hétfőn, a Hunyad megyei Őraljaboldogfalva (Sântămăria-Orlea) általános iskolájában vett részt az új tanévnyitón. Mint nyilatkozta, azért választotta ezt az iskolát, hogy jelét adja a vidéki oktatás támogatása fontosságának.”A vidéki gyermekeknek is meg kell teremteni ugyanazokat a lehetőségeket, mint a városi diákoknak. Fontos, hogy ezek a gyermekek is bejussank az egyetemekre és hogy érvényesüljenek az életben. Biztositanunk kell számunkra is jobb jövőt”, hangsúlyozta a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

2.824.594 óvodás és iskolás kezdte meg hétfőn a 2019-2020-as tanévet

2.824.594 óvodás és iskolás kezdte meg hétfőn a 2019-2020-as tanévet, akiket összesen 215.289 pedagógus tanít majd, tájékoztott közleményében az oktatási tárca.Az új tanév 35 tanítási hétből áll, és két félévre oszlik: az első 2019. szeptember 9-én kezdődik és december 20-ig tart, a második 2020. január 13-tól június 12-ig tart. Az érettségiző végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosoknak pedig június 5-e lesz az utolsó tanítási nap.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

A turisztikai ügynökségek támogatását tervezi a turisztikai miniszter

Bogdan Trif turisztikai miniszter úgy döntött, hogy pénzügyi támogatást nyújt azon turisztikai ügynökségeknek, akik külföldi turistákat hoznak Romániába.Az ügynökségek mindegyik turistáért 50 eurót kapnak, azzal a feltétellel, hogy a látogatók legalább négy vendégéjszakát töltsenek a szállásadóknál. A statisztikai adatok szerint, a tavaly mintegy 2,8 millió külföldi turista látogatott el Romániába. Másrészt, a szaktárca közölte, hogy a turisztikai ipar képviselőivel a héten megvitatja a vakációs jegyek értékének 2080 lejre való növelését azon alkalmazottak esetében, akik az üdölési csekket szezonon kivül, azaz március és április, illetve október és november hónapokban veszik igénybe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

Rozália Gănciulescu