„Radiojurnal” – Realizator: Constanţa Comănici – Reporter: Adrian Lungu
Realizator: Ceremonii de comemorare a martirilor masacrului comis la 9 septembrie 1940 de trupele hortyste au loc astăzi în localitatea Treznea, din judeţul Sălaj. În toamna acelui an, imediat după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localitaţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români. În masacrele de la Treznea au murit 86 de persoane, iar în localitatea Ip 157. Corespondentul RRA Adrian Lungu a mers la faţa locului, pentru a vedea cum îşi amintesc oamenii de acel moment trist din istorie.
Reporter: Urmașii supraviețuitorilor masacrului din localitatea sălăjeană Treznea își mai aduc aminte de clipele de groază prin care au trecut părinții și frații lor. Zeci de copii, bărbați, femei, oameni simpli fiind uciși de trupele hortiste în 9 septembrie 1940 pentru simplul motiv că erau români. La Mormântul Martirilor au venit și în acest nu an oameni de cultură, istorici și mai ales la oameni simpli pentru a aprinde o lumânare, dar și pentru a trage atenția lumii ca astfel de crime nu trebuie să se mai repete.
Marin Pop, doctor în istorie: Au fost ucise 86 de persoane, copii, de la vârsta de 2 până la 82 de ani, ar trebui să învățăm fiindcă aceste orori aparțin unor ideologii extremiste. Iar în memoria lor, în fiecare an ar trebui să fim prezenți la Treznea, la ei, pentru a vărsa o lacrimă și a depune o floare la Mormântul comun de la Treznea, de la Ip și din alte localități./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 septembrie)