2019. szeptember 11

Az ellenzék a szenátusi állandó büró összetételének módositását követeli

Már második napja, hogy a szenátusban feszült hangulat közepette zajlanak a munkálatok, amely azt követően alakult ki, hogy Teodor Melescanut megválasztották a Felsőház elnöki tisztségébe. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kérésére a szerdai plénumot félbeszakitották, hogy a parlamenti frakciók megvitathassák az állandó büró összetételét, Meleşcanu megválasztása után. Călin Popescu Tariceanu ALDE-elnök a plénumon bejelentette, hogy Teodor Meleşcanu, mint a szenátus új elnöke, elvesziti ALDE-tagságát. „Át kell szervezni az állandó bürót, mivel Meleşcanu tagsági minősége a szövetségben megszűnt, és újra kell tárgyalni a parlamenti csoportok szerinti tisztségek elosztását”, hangsúlyozta Tăriceanu. E döntés nyomán az ALDE parlamenti frakciója felszámolódik, fűzte hozzá az ALDE elnöke, aki már benyújtott egy kérést az ALDE és a Pro Románia alkotta, vegyes parlamenti frakció létrehozására. Az ALDE parlamenti frakció felszámolását tudomásul véve, a plénum ismételten felfüggesztette ülését, és az ellenzék és a kormányzó pártok parlamenti képviselői zárt ajtók mögött folytatták tárgyalásaikat. Az ALDE honatyái külön ülésen döntenek a következő lépésekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

A munkahelyek megvédéséért tűntettek a Râmnicu Vâlcea-i szódagyár alkalmazottjai

A Chiech Soda társaság (volt govorai szódagyár) 300 alkalmazottja tiltakozott szerdán a Vâlcea Megyei Prefektúra épülete előtt. A munkások elégedetlenségüknek adtak hangot, mivel a lengyel tulajdonos beakarja zárni a gyárat, melynek nyomán 600 dolgozó marad állás nélkül. Az alkalmazottak a munkehelyek megörzését követelik, és elutasitják a kompenzációs összegeket. A prefektústól, a miniszterelnöktől és a kormány más döntő tényezőitől azt kérték, hogy sürgösen szálljanak ki a helyszinre, mivel a helyzet kritikus. Másrészt, az alkalmazottak nem voltak hajlandóak meghallgatni a kormány helyi képviselőjét, aki elakarta magyarázni nekük a gyár megmentésére tett kormányintézkedéseket. A dolgozók azt követelik, hogy irásban szavatolja a gyár vezetősége a munkahelyek megörzését, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

A védelmi ipar 200 szakszervezeti tagja sztrájkőrséget áll a kormány épülete előtt

Kétszáz védelmi szakszervezeti tag a tiltakozás e formáját választotta, mivel – állitásuk szerint – a kormány nem tartotta tiszteletbe vállalását. A tiltakozók főbb követelései között szerepel: az adókötelezettség felszámolása, lőszer és fegyver kutatóközpont létrehozása, a „védelmi ipar” definició módositása a „nemzetérdekű stratégiai ipar” elnevezésre és jobb fizetés biztositása e szektorban dolgozóknak, valamint egy szabályozó rendelkezés elfogadása, mely értelmében a védelmi ipar alkalmazottjait tiz éven át felmentik a jövedelmi adó fizetése alól. A szakszervezeti tagok csütörtökön, 13 órakor fejezik be tűntetésüket a kormány épületénél- (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

A szeptember 11-i terrormerénylet áldozaraira emlékeznek az Egyesült Államokban

Mintegy három ezer személy veszitette életét, amikor az Al-Qaida hálózat 19 terroristája eltéritett négy személyszállitó repülőt, mely közül kettő a New York-i ikertornyokba (World Trade Center) és a harmadik a Pentagon épületébe csapódott, mig a negyedik a gép irányitását a terroristák ellenörzése alól átvenni akaró fellázadt utasok miatt zuhant le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 09.11)

Demeny Andrei, RADOR